Brief regering; Reactie op de open brief van gedupeerden gezinnen van de kinderopvangtoeslag - Belastingdienst

Deze brief is onder nr. 638 toegevoegd aan dossier 31066 - Belastingdienst.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Belastingdienst; Brief regering; Reactie op de open brief van gedupeerden gezinnen van de kinderopvangtoeslag
Document­datum 26-05-2020
Publicatie­datum 27-05-2020
Nummer KST31066638
Kenmerk 31066, nr. 638
Commissie(s) Financiën (FIN)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

31 066

Belastingdienst

Nr. 638    BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 mei 2020

De vaste commissie voor Financiën heeft in haar procedurevergadering van 20 mei jl. gevraagd om voorafgaande aan het plenaire debat van 27 mei over het stopzetten van de kinderopvangtoeslag te reageren op een open brief die is ondertekend door 28 gedupeerden gezinnen van de kinderopvangtoeslag.

Nadat deze brief is verzonden heb ik met een groot aantal ouders telefonisch contact gehad. Ik heb ook aan hen aangegeven dat ik hun roep om snelheid begrijp. Net als ik zien zij liever vandaag dan morgen resultaat in het recht doen van gedupeerde ouders bij de problemen bij de kinderopvangtoeslag op basis van een menselijke afhandeling. Ik zet mij daarvoor in en ik werk hard aan verbetering om recht te doen aan gedupeerde ouders en herstel van vertrouwen. Om die reden heb ik naar aanleiding van deze open brief persoonlijk gesproken met een aantal getroffen gezinnen en ik zal dat blijven doen. Door in gesprek te gaan over de geuite zorgen kan ik verbeteringen doorvoeren waar mogelijk en uitleggen welke stappen noodzakelijk zijn voor een zorgvuldige afhandeling.

Het herstel betreft een omvangrijke periode in de tijd en een grote groep gezinnen is getroffen. Dat maakt het herstel tot een omvangrijke operatie die met voldoende waarborgen moet worden voorbereid om ervoor te zorgen dat elke euro van de door het kabinet beschikbaar gestelde € 500 miljoen voor compensatie van de ouders zijn doel bereikt. Daarvoor zijn in de afgelopen periode op verschillende terreinen stappen gezet. Zo zijn er twee webinars georganiseerd waar grofweg 1250 ouders aan hebben deelgenomen. Er is gewerkt aan een spoedwetsvoorstel die deze week is ingediend. Ook ontvangen ouders deze week nog een brief die mogelijk vergelijkbaar of niet-vergelijkbaar zijn behandeld als in de CAF 11-zaak.

In deze hersteloperatie start ik met de meest zwaar getroffen ouders. Om daarnaast iedereen die recht heeft te compenseren zullen we nog tot in 2021 nodig hebben.

kst-31066-638 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Dat zal niet zonder slag of stoot gaan, maar ik ben ervan overtuigd dat wij op de goede weg zijn. Ik ga dan ook graag met uw Kamer in gesprek over de routekaart die ik voor ogen heb en de uitdagingen die ons nog te wachten staan.

De Staatssecretaris van Financiën,

A.C. van Huffelen

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 31 066, nr. 638 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.