Doe meer om banen te redden

Met dank overgenomen van L.F. (Lodewijk) Asscher i, gepubliceerd op dinsdag 26 mei 2020.

#Weggewerkt

In het nieuwe steunpakket voor bedrijven wil het kabinet de boete op ontslag schrappen. Dat betekent dat bedrijven die overheidssteun ontvangen om mensen in dienst te houden, ze toch kunnen ontslaan. Terwijl we juist met z’n allen bijspringen om zoveel mogelijk mensen hun baan te laten behouden. Het belang van de werknemers moet op de eerste plaats komen. Daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Werkenden mogen niet worden weggewerkt. Onderteken en deel deze petitie.

Ik wil op de hoogte blijven van deze actie

Bij veel bedrijven zoemt het rond. In whatsappgroepjes of bij de koffieautomaat. Gaat het bedrijf het redden? Moeten er misschien mensen uit?

Grijpt de aandeelhouder de crisis aan voor een grote ontslagronde? Veel mensen maken zich zorgen over hun baan en inkomen. Nu moet alles op alles worden gezet om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden.

Daarom doe ik vandaag een oproep aan het kabinet. Dit is geen tijd voor verdeeldheid. In deze crisis moeten we elkaar bijstaan en voorkomen dat mensen massaal op straat komen te staan. Het is daarom terecht dat bedrijven die het moeilijk hebben steun krijgen. Daarbij was eerder wel een drempel ingebouwd: wie mensen ging ontslaan, kreeg minder steun. Deze 'ontslagboete' zorgde ervoor dat meer mensen in dienst bleven. En juist die maatregel wil het kabinet nu schrappen. Dat gaat vele duizenden mensen hun baan kosten.

Het steunpakket van het kabinet moet daarom op vier punten worden aangepast:

Geen massaontslagen. De zogenaamde 'ontslagboete' moet voorlopig in stand blijven.

Extra steun voor zwaar getroffen sectoren. In de horeca, de culturele sector en het toerisme dreigen faillissementen en staan duizenden banen op de tocht. In dergelijke gevallen zou de overheid niet 90%, maar 100% van het loon moeten vergoeden.

Geef mensen met een zwaar beroep snel de mogelijkheid eerder met pensioen te gaan. Zo behouden we ook werk voor andere mensen.

Benut de komende maanden om, als het echt niet anders kan, mensen om te scholen van werk naar werk. Nieuw werk vinden is altijd makkelijker vanuit een baan, dan vanuit een uitkering.

Het kabinet speelt met vuur om midden in een economische crisis de drempel voor ontslag weg te halen. Dat zet de baan en het inkomen van duizenden Nederlanders op de tocht. Als we samen door deze crisis willen komen, hebben we elkaar nodig. En dan is het van belang dat de stem van werknemers gehoord wordt. Ik ga er daarom donderdag in het debat op aandringen dat we meer doen om bedrijven te helpen en zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden.