Drie maatregelen voor behoud werkgelegenheid tijdens én na coronacrisis

Met dank overgenomen van Socialistische Partij (SP) i, gepubliceerd op woensdag 20 mei 2020.

Nu het eerste pakket aan steunmaatregelen bijna afloopt komt de SP met drie maatregelen om werkgelegenheid voor nu en in de toekomst te behouden. Allereerst moet de huidige NOW-regeling, waarbij tot 90% van de loonkosten wordt vergoed, met drie maanden worden verlengd en verbeterd zodat alle werkenden hun baan behouden.

Daarnaast komen er sectorspecifieke maatregelen om te voorkomen dat bedrijven omvallen en er massaontslagen vallen. Tot slot maken werkgevers en werknemers samen banenplannen. Mensen die in sectoren werken waar ook op de lange termijn minder werk zal zijn worden begeleid van werk naar werk in andere sectoren.

SP-Kamerlid Bart van Kent: 'In plaats van de deur wagenwijd open te zetten voor massaontslagen zoals het kabinet nu doet, zorgen deze drie voorstellen ervoor dat mensen aan het werk blijven. Het inkomen van werkenden en daarmee de binnenlandse bestedingen blijven zo op peil. Dat is goed nieuws voor werknemers zelf, maar ook voor de economie als geheel.'

De 3 maatregelen:

  • 1. 
    Verlenging en verbeteren NOW-regeling

We verlengen de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) waarbij bedrijven met een omzetverlies van tenminste 20% maximaal 90% van de loonkosten vergoed krijgen met nog eens drie maanden. Er komt daarbij ruimte voor meer maatwerk zoals een representatieve periode voor het bepalen van omzetverlies en de daadwerkelijke werkgeverslasten. Zo zorgen we ervoor dat bedrijven bij 100% omzetverlies ook echt 90% van de loonkosten krijgen vergoed, niet een (veel) lager percentage zoals de huidige praktijk vaak is. De voorwaarde voor die overheidssteun blijft dat bedrijven zorgen voor het behoud van werkgelegenheid. Dat is namelijk waar de NOW-regeling - met de W van Werkgelegenheid - voor in het leven is geroepen. We zijn terughoudend met het opleggen van aanvullende eisen, omdat het aantrekkelijk moet blijven deel te nemen aan de regeling.

  • 2. 
    Sectorspecifieke steunmaatregelen

Niet alle sectoren zijn even hard getroffen door de coronacrisis. Economisch gezien zijn de hardste klappen gevallen in de horeca en de detailhandel. Verschillende sectoren vragen verschillende maatregelen. Samen met werkgevers en werknemers worden er daarom sectorspecifieke plannen gemaakt om te voorkomen dat bedrijven omvallen en massaontslagen volgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tegemoetkoming in de vaste lasten. Voor de culturele sector kunnen we gemeenten laten kijken hoe ze die sector helpen (met landelijk geld).

  • 3. 
    Banenplan

Ook wordt deze periode tot aan september gebruikt voor het samen met werkgevers en werknemers maken van een banenplan. We moeten beseffen dat er straks minder werkgelegenheid is in bepaalde sectoren. Werknemers uit die sectoren begeleiden we van werk naar werk in sectoren waar men staat te springen om werknemers, bijvoorbeeld in de publieke sector. In de komende drie maanden moeten we opleidingstrajecten opzetten, bijvoorbeeld om mensen uit de cultuursector om te scholen tot leraren. We moeten investeren in werkgelegenheid. We moeten investeren in de publieke sector en dat betekent: investeringen naar voren halen, investeren in zaken die nodig zijn voor de samenleving.

Financieel

De € 90 miljard die beschikbaar was voor steunmaatregelen is nog niet uitgegeven. Daarnaast houden we de binnenlandse bestedingen op peil omdat de 1,7 miljoen werknemers die nu in de NOW-regeling zitten 100% van hun inkomen behouden. In de ww of bijstand zouden zij tenminste 30% van hun inkomen inleveren. Daarnaast kost een explosieve toename van het aantal mensen met een ww- of bijstandsuitkering de overheid natuurlijk ook veel geld. Dat voorkomen we met onze plannen.

form.antibot { display: none !important; }

You must have JavaScript enabled to use this form.

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Naam *

E-mail *

Telefoon

Lid worden van de SP

Ik wil lid worden van de SP