Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op dinsdag 19 mei 2020.

Voornaamste resultaten

De ministers wisselden van gedachten over de gevolgen van COVID-19 voor de culturele en de creatieve sector. De bespreking vond plaats in de context van de geleidelijke opheffing van de beperkingen en de lessen die zijn getrokken sinds het begin van de pandemie. De discussie spitste zich ook toe op de mogelijkheden voor het hervatten van culturele programma's en activiteiten zonder dat de gezondheid van kunstenaars en het publiek in gevaar wordt gebracht.

Nina Obuljen Koržinek, minister van Cultuur van Kroatië

De periode vóór ons brengt veel onbekende factoren met zich mee, en een voortdurende uitwisseling van informatie, alsook het zorgvuldig in kaart brengen en plannen van verdere activiteiten, zijn van het grootste belang. Dit zal passende voorwaarden waarborgen voor onze verdere werkzaamheden, met name in het kader van het "nieuwe normaal" op EU-niveau.

Nina Obuljen Koržinek, minister van Cultuur van Kroatië

De gedachtewisseling vond plaats aan de hand van de volgende vragen:

Welke stappen zullen de lidstaten in de komende periode ondernemen, met name gelet op de verwachte geleidelijke opheffing van de beperkingen, na uitvoering van de eerste maatregelen om de achteruitgang van de culturele en de creatieve sector een halt toe te roepen?

Wat zijn de belangrijkste lessen die uit de COVID-19-crisis zijn getrokken ten aanzien van de culturele en de creatieve sector?

De ministers waren het erover eens dat bij de uitvoering van het programma Creatief Europa en de financiering ervan na 2020 maximale flexibiliteit moet worden toegepast. Zij benadrukten met name de noodzaak om voor een gelijk speelveld te zorgen. De ministers stelden voor maatregelen ter ondersteuning van de culturele en de creatieve sector op te nemen in de EU-herstelmaatregelen. Zij wisselden ook van gedachten over de manier waarop verschillende EU-programma's kunnen worden gebruikt om beide sectoren te ondersteunen. Ook werd gewezen op het belang van digitalisering en ontwikkeling van onlineplatforms. De ministers onderstreepten de cruciale rol van de media en betrouwbare informatie en de noodzaak van steun voor de audiovisuele sector.

Het Kroatische voorzitterschap bedankte de lidstaten voor hun bijdrage aan de afronding van de conclusies van de Raad over risicobeheer op het gebied van cultureel erfgoed, de conclusies van de Raad over mediawijsheid in een wereld die voortdurend verandert, en de conclusies van de Raad tot wijziging van het werkplan voor cultuur (2019‑2022). Deze conclusies zullen via een schriftelijke procedure worden aangenomen.

Resultaat van de videoconferentie van de ministers van Cultuur (website van het Kroatische voorzitterschap, 19 mei 2020)

Uitbraak coronavirus (COVID-19) en EU-respons (achtergrond­informatie)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-MC-190520

19 mei 2020