Blog: Na Corona

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op vrijdag 8 mei 2020, 2:05.

Na Corona

“Ik kan niet begrijpen, niet verdragen dat men een mens beoordeelt niet naar wat hij is, maar naar de groep waartoe hij toevallig behoort.” Die woorden van Primo Levi gebruikte Arnold Grunberg tijdens de dodenherdenking. Onbegrip en verzet tegen discriminatie en ongelijkheid strijden hier om voorrang. Beiden voel ik.

Zaterdag raakte onze partijleider Lodewijk Asscher daar ook aan met zijn betoog om na de Coronacrisis, op een andere manier te kijken naar onze samenleving; ‘Na Corona’. De komende maanden werken mijn team en ik hieraan volop mee. Is de Corona-crisis niet het moment om opnieuw te kijken naar het aanpakken van ongelijkheid, het versterken van solidariteit, en het zoeken naar een nieuw sociaal contract met bedrijven? In zijn essay schreef Lodewijk: “Ik erger me aan de oorlogstaal die sommige leiders gebruiken - het virus is geen oorlog. Maar dit is wel de grootste schok sinds de Tweede Wereldoorlog”.

De omvang van die schok was terug te zien in de economische ramingen. Dinsdag kwam de Europese Commissie met nieuwe ramingen voor de economie. De Europese Unie krijgt in 2020 te maken met een krimp van 7.5% (NL 6.8%). Wel zien we in 2021 een rebound van 6% maar dat is nog toekomstmuziek. We moeten leren te leven met Corona in de komende tijd en de gevolgen daarvan voor de economie zijn nog niet duidelijk. Een mogelijkheid is het gebruik van contactapps. De grootste uitdaging voor een succesvolle app is dat deze ook kan communiceren met de apps van andere Europese landen en dus of de app bruikbaar is over de grens.

Ondertussen ruziën we door met President Trump over de noodzaak van een digitale belasting. Bij CNBC mocht ik in een podcast duidelijk maken dat wanneer Trump niets doet, de Europese landen gezamenlijk sneller stappen zetten voor deze digitale belasting. Een voorstel waar ik de afgelopen jaren al nauw bij betrokken ben.

Belastingen zijn ook deel van een rapport over Europese duurzame investeringen als antwoord op de crisis, waaraan ik - vanuit huis, met videovergaderingen - werk. Inzet is om investeringen, publiek en privaat, duurzaam te kunnen maken en de verantwoordelijkheid van bedrijven voor mens en milieu te kunnen verankeren. Ik sprak er donderdag tijdens mijn webinar over met een briljante Anne-Marie Rakhorst (Duurzaamheid.nl) en Frank Heemskerk (leidt de Europese ronde tafel voor de industrie). Daarover praten we volgende week tijdens de plenaire vergadering in Brussel uitgebreid door.

Ik ga volgende week zelf, net als veel van mijn collega’s, naar Brussel om tijdens de plenaire vergadering te kunnen spreken. Daarover dus volgende week meer! Goed weekend, en mocht je me willen spreken: morgen tussen 15.00-15.20u ben ik te gast bij de open dag van het Europees Parlement Bureau in Den Haag. Je kunt me vinden op het vermaledijde Zoom via een LIVE-chat, op zaterdagmiddag 9 mei, vanaf 14.00uur

Deze blog is ook verschenen op Facebook.

8 mei 2020

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Paul Tang: Trump’s hostility toward a digital tax could unite Europe to implement oneNextNext post:Uitspraak Ombudsvrouw over overstap Farkas is een harde tik

Gerelateerde berichten

Blog: Terug naar normaal?

15 mei 2020

Webinar VI: Together or Alone? Towards a European recovery

Webinar V: Banken en banen tijdens de coronacrisis

Webinar IV: Tijd voor een nieuw sociaal contract?

Zoeken

Search:

Tweets by Paul Tang