Blog: Terug naar normaal? - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 25 oktober 2020
kalender

Blog: Terug naar normaal?

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op vrijdag 15 mei 2020, 2:05.

Terug naar normaal?

Het was een week waarin het oude normaal en het nieuwe absurd elkaar snel afwisselden. Normaal was dat ik weer aan het werk kon in Brussel. Met de Thalys, weerzien met collega’s, deelnemen aan de plenaire vergadering. Absurd waren de lege treinen, verplichte mondkapjes in het parlement en de vergadering waarbij de helft wel, de helft niet in de zaal aanwezig was. Veel “kan je me horen?!” afgewisseld met goede discussies.

Die discussies gingen vooral over hoe de EU de Europese economie kan ondersteunen. Als parlement gaven we hierin een sterk signaal af: we moeten als één Europa uit deze crisis komen en geen landen of regio’s in de steek laten. Ook moeten we investeren om onze economie na corona groener en socialer te maken. De rekening hiervoor moet, vind ik, in eerste instantie bij grote bedrijven komen te liggen. Zij profiteren het meest van onze interne markt. Het is aan hen te helpen die in stand te houden.

Ook spraken we over manieren om via apps de verspreiding van corona in te perken. In het plenaire debat noemde ik de voorwaarden waar deze apps aan moeten voldoen: tijdelijkheid, transparantie, decentraal (geen grote database van vertrouwelijke informatie) en vrijwillig. Ook moeten deze apps over de grens werken, zodat ze uitkomst bieden aan inwoners van grensregio’s, vakantiegangers en aan ander internationaal verkeer. In de ontwikkeling van deze apps blijkt eens te meer hoe afhankelijk we zijn van Silicon Valley: zonder Apple en Google geen goede app. We moeten daarom niet alleen werken aan een vaccin tegen het virus maar ook aan een vaccin tegen onze afhankelijkheid van Big Tech.

Verder hadden we deze week een mooie overwinning. Nadat het parlement zich al had uitgesproken tegen de overstap van de directeur van de Europese bankentoezichthouder EBA naar de grootste lobbyclub van banken, heeft nu ook de Europese Ombudsvrouw deze draaideur sterk afgekeurd. De overstap had nooit goedgekeurd mogen worden en er zijn veranderingen nodig zodat dit soort belangenverstrengeling in de toekomst wel wordt tegengehouden. Er is gelijk een eerste test voor EBA. Vandaag werd namelijk bekend dat deze oud-directeur graag een bijbaantje wilt, als bestuurslid van de lobbyclub van de Londense City.

Zelfs nu, vind ik sommige dingen uit het “oude normaal”, nog totaal absurd.

Deze blog verscheen ook op Facebook.

15 mei 2020

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Webinar VI: Together or Alone? Towards a European recovery

Gerelateerde berichten

Webinar VI: Together or Alone? Towards a European recovery

Webinar V: Banken en banen tijdens de coronacrisis

Blog: Na Corona

8 mei 2020

Webinar IV: Tijd voor een nieuw sociaal contract?

Geef een reactie Reactie annuleren

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reactie

Naam * Email * Website

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Post comment

Zoeken

Search:

Tweets by Paul Tang