Opinie FD - Grondlegger EU zou nu een traantje laten

Met dank overgenomen van J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, gepubliceerd op zaterdag 9 mei 2020.

Vandaag precies zeventig jaar geleden gaf Robert Schuman met zijn beroemde toespraak in Parijs het startschot voor de Europese samenwerking die onze naoorlogse geschiedenis grotendeels heeft gekleurd. Hij sprak over het bouwen aan een verenigd Europa door middel van concrete verwezenlijkingen in onderlinge solidariteit.

Die concrete verwezenlijkingen kwamen er. We kregen de vrijheid om de grens over te gaan om te werken, wonen en ondernemen. Vrijheden die we vier maanden geleden nog als vanzelfsprekend beschouwden, staan vandaag ineens weer onder druk. In reactie op het coronavirus gaat ieder land zijn eigen weg en is de samenwerking ver te zoeken. In plaats van open grenzen versperren manshoge hekken en containers ineens de doorgang. De Nederlander die in zijn Duitse bedrijfsauto in eigen dorp boodschappen gaat doen, wordt argwanend bekeken.

Dat is onnodig en zet de bijl aan de wortels van onze samenwerking en daarmee onze welvaart. Ik zie het in mijn eigen provincie Limburg. Dankzij zeventig jaar Europese integratie is Limburg niet langer het uiteinde van Nederland, maar het begin van Europa. Als individuele lidstaten echter solistisch blijven handelen en we verworven vrijheden herroepen, dan is Limburg snel weer de langste doodlopende straat van Nederland. Je weet pas wat je mist als je het niet meer hebt en dat geldt voor alle zeven Nederlandse grensprovincies.

Toen België de cafés sloot, stroomden de terrassen in Zeeland vol. Een effectieve exitstrategie is ondenkbaar zonder intensieve afstemming met onze buren. Dat besef lijkt echter nog niet door te dringen in hoofdsteden als Den Haag, Brussel en Berlijn. De oogkleppen moeten af en er moet weer over grenzen heen gekeken worden. Niet alleen in woorden, maar juist in daden. Ook voor onzegrensondernemers, die net als andere ondernemers hard geraakt worden door deze crisis.

Het is dan ook uitermate teleurstellend dat de Nederlandse overheid juist hen over het hoofd ziet; zelfstandigen die in België of Duitsland wonen en in Nederland ondernemen, krijgen geen inkomensondersteuning onder de Tozo-regeling. Omdat ze ook in de buurlanden geen recht op vergoedingen hebben, vallen deze ondernemers tussen wal en schip, ondanks vaak jarenlange bijdrages aan de Nederlandse schatkist. Ze worden gestraft omdat ze grensoverschrijdend actief zijn en het is hoog tijd dat het kabinet dit onrecht repareert.

9 mei is een Europese feestdag. Maar met containers op de grens, valt er helaas weinig te vieren. Als Schuman nog zou leven, dan zou hij eerder een traantje laten.

Jeroen Lenaers is lid van het Europees Parlement namens het CDA.

Gepubliceerd in de opinie-sectie van het Financieele Dagblad, Europadag, 9 mei 2020

Foto: European Parliament - Multimedia Centre