JOVD: Haal de vluchtelingen op Lesbos naar het Griekse vasteland! - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Woensdag 15 juli 2020
kalender

JOVD: Haal de vluchtelingen op Lesbos naar het Griekse vasteland!

Met dank overgenomen van Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) i, gepubliceerd op woensdag 6 mei 2020.

Redactie • 6 mei 2020

Momenteel voltrekt zich een humanitaire ramp op het Griekse eiland Lesbos. Ruim 20.000 vluchtelingen zitten vast op het Griekse eiland, terwijl het kamp daar gebouwd is voor slechts 3000 mensen. De ruimte is miniem en de sanitaire omstandigheden zijn erbarmelijk. Het risico op een enorme Corona uitbraak is daarom groot. Europa probeert met extra gelden de crisis op te lossen maar de noodzaak is groot en de volksgezondheid staat op het spel. De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, roept daarom op tot actie. Want ook in tijden van crises hoor je verantwoordelijkheid te nemen.

Een nieuwe gigantische Corona uitbraak in het vluchtelingenkamp op Lesbos heeft catastrofale gevolgen voor de volksgezondheid. Meerdere internationale hulporganisaties hebben al aan de bel getrokken. Tot op heden heeft de Nederlandse regering enkel haar zorgen geuit en gelden beloofd om het kamp te verbeteren en asielprocedures te versnellen, maar hiermee bereik je geen snelle verbeteringen. Kijk naar onze eigen IND in Nederland, waar torenhoge wachtrijen zijn en vluchtelingen geen kant op kunnen. Met alleen geld wend je deze ramp niet af. Deze gruwelijke gevolgen kunnen volgens de JOVD alleen afgewend worden door vluchtelingen grotendeels te verdelen over het Griekse vasteland, hiervoor krijgen zij ten slotte Europese financiering, en waar nodig proportioneel te verdelen over de Europese lidstaten.

De JOVD pleit nog steeds voor opvang in de regio, maar door de kans op een nieuwe uitbraak en de onmenselijke omstandigheden moet er nu worden ingegrepen. Wanneer het Coronavirus is beteugeld vindt de JOVD dat opvang in de regio een serieuze oplossing moet worden. Want een echte kans heeft het nog niet gehad. Wij roepen de Europese regeringen dan ook op om opvang in de regio in de toekomst echt goed te faciliteren en niet zoals we nu zien in erbarmelijke vluchtelingenkampen. Alleen maar problemen verplaatsen en vervolgens wegkijken lost namelijk niets op.

De JOVD wil met dit pleidooi de Nederlandse regering oproepen haar verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie op Lesbos. De JOVD roept de regering daarom op om Griekenland aan te sporen de vluchtelingen te verplaatsen naar het Griekse vasteland en waar nodig vluchtelingen op te vangen in de lidstaten om verder gevaar voor de volksgezondheid te voorkomen.

Rick Oudshoorn, Voorzitter JOVD en Koen Meijering, Politiek Commissaris JOVD

Link naar het artikel:

https://www.parool.nl/cs-b994ebf29

Delen

Reacties

(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. — Inloggen

Meer artikelen

Meer updates? Check het nieuws

Dit is de JOVD

Standpunten

Afdelingen

Contact

Lange Voorhout 12

2514 ED DEN HAAG Stel een vraag

Doneren

Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie • Copyright © 2020

  • Zoeken

  • Zoeken