Denk aan risico op besmetting met legionella

Met dank overgenomen van 50PLUS i, gepubliceerd op woensdag 6 mei 2020.

Nu honderden openbare gebouwen na maanden sluiting weer opengaan, is er risico op legionella. 50PLUS vraagt extra aandacht voor preventie van legionellabesmetting. “We moeten koste wat kost voorkomen dat mensen straks besmet worden door de legionellabacterie”, stelt Kamerlid Corrie van Brenk.

Honderden openbare gebouwen zijn twee maanden lang volledig of gedeeltelijk gesloten geweest vanwege de coronadreiging. Nu scholen binnenkort weer opengaan, rijst de vraag op welke wijze tijdens en na deze sluiting aandacht is besteed aan legionellamaatregelen. “We moeten absoluut voorkomen dat bij heropening van openbare gebouwen legionellabesmetting via de waterleidingen optreedt”, geeft Corrie van Brenk de noodzaak aan van de vragen die zij hierover stelde aan Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Kans op besmetting

Preventie voor legionellabesmetting is gezien de huidige situatie een belangrijk aandachtspunt. De fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer wil daarom van minister Van Nieuwenhuizen weten welke afspraken hierover bestaan en welke communicatiemiddelen worden ingezet. “Ik hoop dat de minister ons kan verzekeren dat er gecommuniceerd wordt met alle betreffende sectoren, zodat de kans dat mensen straks besmet worden door legionella nihil is”, zegt Kamerlid Corrie van Brenk.

Coronamaatregelen

50PLUS wil ook graag van de minister horen of er bij het versoepelen van de coronamaatregelen rekening gehouden wordt met het risico op legionellabesmetting. “Bent u bereid dit als vast punt in de overwegingen mee te nemen?’, vroeg Corrie aan minister Van Nieuwenhuizen.