Uitvoeringsverordening 2020/594 - Toestemming voor overeenkomsten en besluiten inzake marktstabiliserende maatregelen in de sector levende planten en producten van de bloementeelt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze uitvoeringsverordening is op 4 mei 2020 gepubliceerd en is op 5 mei 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Uitvoeringsverordening (EU) 2020/594 van de Commissie van 30 april 2020 tot verlening van toestemming voor overeenkomsten en besluiten inzake marktstabiliserende maatregelen in de sector levende planten en producten van de bloementeelt

officiële Engelstalige titel

Commission Implementing Regulation (EU) 2020/594 of 30 April 2020 authorising agreements and decisions on market stabilisation measures in the live trees and other plants, bulbs, roots and the like, cut flowers and ornamental foliage sector
 
Rechtsinstrument Uitvoeringsverordening
Wetgevingsnummer Uitvoeringsverordening 2020/594
Celex-nummer i 32020R0594

3.

Key dates

Document 30-04-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 04-05-2020; PB L 140 p. 17-20
Inwerkingtreding 05-05-2020; in werking datum publicatie +1 zie art 5
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

4.5.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 140/17

 

UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2020/594 VAN DE COMMISSIE

van 30 april 2020

tot verlening van toestemming voor overeenkomsten en besluiten inzake marktstabiliserende maatregelen in de sector levende planten en producten van de bloementeelt

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (1), en met name artikel 222,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

De Unie is een van de grootste producenten van levende planten en producten van de bloementeelt (hierna “levende planten en bloemen” genoemd). De totale productiewaarde van de Unie bedroeg 20 miljard EUR in 2019.

 

(2)

Ongeveer 85 % van de productie van levende planten en bloemen in de Unie is bestemd voor de interne markt en de overblijvende 15 % wordt uitgevoerd naar derde landen.

 

(3)

De toeleveringsketen in de sector levende planten en bloemen is in hoge mate onderling verweven en hangt af van een vlotte en efficiënte logistiek om te zorgen voor een goed functionerend marktsysteem voor producten die van nature zeer bederfelijk zijn.

 

(4)

Voorts wordt de productie en de verkoop van levende planten en bloemen gekenmerkt door seizoensgebondenheid. De meeste levende planten en bloemen worden in het voorjaar geproduceerd voor specifieke gelegenheden, zoals Moederdag of Pasen, en kamerplanten worden in kleinere potten geproduceerd overeenkomstig de seizoenvraag. De piek van de verkoop doet zich gewoonlijk in het voorjaar voor. Voor bepaalde deelsectoren, zoals eenjarige perkplanten en snijbloemen, vindt 40 tot 80 % van de verkoop plaats van maart tot en met juni.

 

(5)

De huidige Covid‐19-pandemie en de strenge verplaatsingsbeperkingen voor personen die in de lidstaten zijn ingevoerd, hebben voor de sector levende planten en bloemen tot economische ontwrichting geleid, waardoor de producenten financiële moeilijkheden en liquiditeitsproblemen ondervinden.

 

(6)

Door de verspreiding van de ziekte en de ingevoerde maatregelen zijn minder arbeidskrachten beschikbaar, met name voor het vervoer, waardoor met name de fasen van productie, verzameling, veiling en verkoop van levende planten en bloemen in het gedrang komen.

 

(7)

De verplichte sluiting van openluchtmarkten, tuincentra en gespecialiseerde detailhandelszaken, evenals de sluiting van horecagelegenheden en de annulering van evenementen en festiviteiten hebben de werking van de sector levende planten en bloemen stilgelegd. Verwacht wordt dat de gedeeltelijke heropening van tuincentra en gespecialiseerde detailhandelszaken in sommige lidstaten geen wezenlijke verandering zal brengen in deze situatie, aangezien de toeleveringsketen in hoge mate onderling verweven is en afhangt van een vlot functionerende logistiek en van de opslagcapaciteit, die thans beperkt is. De “social distancing”-maatregen zullen de komende maanden naar verwachting van kracht blijven en zullen zowel de vervoerslogistiek als de verkoop blijven beïnvloeden, aangezien minder consumenten de winkels kunnen betreden. Bovendien zijn grootschalige evenementen, zoals jaarlijkse tuinbeurzen, die de komende maanden zouden plaatsvinden, reeds geannuleerd, evenals andere sociale evenementen waar normaal gesproken bloemdecoratie nodig is, zoals bruiloften.

 

(8)

Bovendien zeggen kopers in de Unie en op de wereldmarkt contracten op en stellen ze de sluiting van nieuwe contracten uit in afwachting van verdere prijsdalingen. Ook wordt de uitvoer getroffen...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.