Besluit 2020/519 - Sectorale referentiedocument betreffende beste milieubeheerpraktijken, sectorale milieuprestatie-indicatoren en benchmarks voor topprestaties voor de afvalbeheersector, in het kader van Verordening (EG) nr. 1221/2009 inzake de vrijwillige deelneming van organisaties aan een gemeenschappelijk milieubeheer- en milieuauditsysteem (EMAS)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 14 april 2020 gepubliceerd en is op 4 mei 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/519 van de Commissie van 3 april 2020 tot vaststelling van het sectorale referentiedocument betreffende beste milieubeheerpraktijken, sectorale milieuprestatie-indicatoren en benchmarks voor topprestaties voor de afvalbeheersector, in het kader van Verordening (EG) nr. 1221/2009 inzake de vrijwillige deelneming van organisaties aan een communautair milieubeheer- en milieuauditsysteem (EMAS)

officiële Engelstalige titel

Commission Decision (EU) 2020/519 of 3 April 2020 on the sectoral reference document on best environmental management practices, sector environmental performance indicators and benchmarks of excellence for the waste management sector under Regulation (EC) No 1221/2009 on the voluntary participation by organisations in a Community eco-management and audit scheme (EMAS)
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/519
Celex-nummer i 32020D0519

3.

Key dates

Document 03-04-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 14-04-2020; PB L 115 p. 1-49
Inwerkingtreding 04-05-2020; in werking datum publicatie +20 zie art 2
12-08-2020; Toepassing zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

14.4.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 115/1

 

BESLUIT (EU) 2020/519 VAN DE COMMISSIE

van 3 april 2020

tot vaststelling van het sectorale referentiedocument betreffende beste milieubeheerpraktijken, sectorale milieuprestatie-indicatoren en benchmarks voor topprestaties voor de afvalbeheersector, in het kader van Verordening (EG) nr. 1221/2009 inzake de vrijwillige deelneming van organisaties aan een communautair milieubeheer- en milieuauditsysteem (EMAS)

(Voor de EER relevante tekst)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EG) nr. 1221/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2009 inzake de vrijwillige deelneming van organisaties aan een communautair milieubeheer- en milieuauditsysteem (EMAS), tot intrekking van Verordening (EG) nr. 761/2001 en van de Beschikkingen 2001/681/EG en 2006/193/EG van de Commissie (1), en met name artikel 46, lid 1,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

In Verordening (EG) nr. 1221/2009 is bepaald dat de Commissie voor specifieke sectoren van de economie sectorale referentiedocumenten moet opstellen. Die documenten moeten beste milieubeheerpraktijken, milieuprestatie-indicatoren en, zo nodig, benchmarks voor topprestaties en evaluatiesystemen voor milieuprestatieniveaus bevatten. Organisaties die geregistreerd zijn of zich voorbereiden op registratie in het kader van het bij Verordening (EG) nr. 1221/2009 ingestelde milieubeheer- en milieuauditsysteem, moeten rekening houden met die documenten bij de ontwikkeling van hun milieubeheersysteem en bij de beoordeling van hun milieuprestaties in de milieuverklaring of bijgewerkte milieuverklaring die zij overeenkomstig bijlage IV bij die verordening opstellen.

 

(2)

In Verordening (EG) nr. 1221/2009 is bepaald dat de Commissie een werkprogramma moet opstellen met een indicatieve lijst van sectoren die als prioritair worden beschouwd voor de vaststelling van sectorale en sectoroverschrijdende referentiedocumenten. In de mededeling van de Commissie “Opstelling van het werkprogramma met een indicatieve lijst van sectoren voor de vaststelling van sectorale en sectoroverschrijdende referentiedocumenten, overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1221/2009 inzake de vrijwillige deelneming van organisaties aan een communautair milieubeheer- en milieuauditsysteem (EMAS)” (2), is de afvalbeheersector als prioritaire sector aangemerkt.

 

(3)

Het sectorale referentiedocument voor de afvalbeheersector moet zich toespitsen op beste praktijken, indicatoren en benchmarks inzake afvalbeheer en richt zich niet alleen tot publiek- en privaatrechtelijke afvalbeheersbedrijven, waaronder bedrijven die regelingen voor producentenverantwoordelijkheid invoeren, maar ook tot overheidsdiensten die voor afvalbeheer op lokaal niveau verantwoordelijk zijn. Het referentiedocument moet rekening houden met en verwijzen naar bestaande richtsnoeren voor aspecten die onder andere beleidsinstrumenten van de Unie vallen, zoals Richtlijn 2008/98/EG van het Europees Parlement en de Raad (3) en andere specifieke relevante afvalwetgeving en de referentiedocumenten inzake de beste beschikbare technieken (BBT), die in het kader van Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad (4) zijn ontwikkeld.

 

(4)

Rekening houdend met de beste milieubeheerpraktijken (5), moeten in het sectorale referentiedocument voor de afvalbeheersector specifieke milieuprestatie-indicatoren, benchmarks voor topprestaties en acties voor afvalinstanties en andere privaat- of publiekrechtelijke afvalbeheersbedrijven worden vastgesteld om hun prestaties op het gebied van afvalbeheer te verbeteren, zoals het bevorderen van afvalpreventie en het bereiken van hogere hergebruik- en recyclingpercentages. Deze elementen helpen organisaties de meest relevante gebieden te identificeren waarop zij actie kunnen...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

 

5.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

6.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

7.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.