Waarom private equity partijen aasgieren zijn

Met dank overgenomen van H. (Henk) Nijboer i, gepubliceerd op donderdag 2 april 2020.

Aasgieren zijn vogels die profijt willen halen uit de tegenslag van andere dieren.

Aasgieren zijn wat private equity partijen vaak zijn. Voorbeelden te over. Egeria die NRC overnam. Providence dat vele kinderopvangorganisaties naar de afgrond leidde en medewerkers en ouders in de kou liet staan. Klesch die het aluminiumbedrijf in Delfzijl opkocht, volstopte met aandeelhoudersleningen, failliet liet gaan en dat daarna doodleuk nog een keer deed.

Aasgieren zijn wat private equity partijen vaak zijn.

Het volgende slachtoffer is de Hema. Een vaste waarde in elke Nederlandse winkelstraat. Eerder opgekocht door Lion Capital. Volgehangen met schulden, waar torenhoge rentes tegenover staan. Reden: rentes zijn aftrekbaar. Als je bedrijf vol aandeelhoudersleningen hangt, vang je als aandeelhouder dubbel: je ontvangt torenhoge rentes en die kosten zijn aftrekbaar zodat minder winstbelasting wordt afgedragen. De overheid, wij allemaal dus, heeft het nakijken. En als het mis gaat, betalen werknemers de rekening.

Het volgende slachtoffer is de Hema. Een vaste waarde in elke Nederlandse winkelstraat.

Dat is precies wat nu weer te gebeurt. Het eerste wat Hema aankondigde deze week was dat de werknemers in moeten leveren. Veel logischer zou zijn de bizar slechte voorwaarden van de leningen als eerste aan te passen. En dat allemaal terwijl de vorige private equity aandeelhouder grof aan de Hema heeft verdiend.

Dit Angelsaksische aasgierenmodel moet zijn langste tijd gehad hebben.

Private winsten genieten, maar de verliezen afwentelen op medewerkers en maatschappij: het verandert helaas niet vanzelf bij private equity. We zullen de wetten verder aan moeten scherpen. Dit Angelsaksische aasgierenmodel moet zijn langste tijd gehad hebben.