Tijdelijk huisuitzettingen wettelijk verbieden

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 1 april 2020.

Vanwege de corona crisis hebben veel mensen problemen om hun huur te betalen. Goed dat het kabinet afspraken heeft gemaakt met verhuurdersorganisaties om tijdelijk geen mensen hun huis uit te zetten. Maar dat is niet genoeg, zegt Tweede Kamerlid Paul Smeulders. Hij wil een wettelijke regeling.

Vanwege de corona-uitbraak is het belangrijk alles op alles te zetten om te voorkomen dat mensen op straat belanden. Nu veel mensen tijdelijk geen inkomen hebben of veel minder verdienen, is het voor hen vaker niet mogelijk om de huur te blijven betalen.

Smeulders: "Ik krijg veel berichten van mensen die stress ervaren omdat ze niet weten of ze hun huur wel kunnen blijven betalen. In gewone omstandigheden zijn woonkosten voor veel mensen al ontzettend hoog. Nu is het voor veel mensen bijna onmogelijk.”

Het kabinet heeft met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen afgesproken uitzettingen tijdelijk op te schorten. Een goede stap, vindt Smeulders. “Maar dat zou ook wettelijk moeten worden vastgelegd, zoals nu in veel andere landen is gebeurd. Zodat huurders zich daarop kunnen beroepen, ook als hun verhuurder niet is vertegenwoordigd door één van de organisaties waar de afspraken mee zijn gemaakt.”

Niemand dakloos

De minister heeft intussen wel een spoedwet aangekondigd om tijdelijke huurcontracten te verlengen. Het zou goed zijn als daarbij ook rekening wordt gehouden met mensen die anti-kraak wonen. Zij hebben geen huurovereenkomst, maar een gebruikersovereenkomst.

“Het uitgangspunt moet zijn dat nu niemand onnodig dakloos wordt”, zegt Paul Smeulders.

Problemen? Laat het ons weten!

Als u bezorgd bent dat u de huur niet of niet helemaal kunt betalen, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de verhuurder. Vraag of het mogelijk is om een betalingsregeling te treffen of om tijdelijke huurverlaging.

Ook kunt u bij de gemeente navragen of u in aanmerking komt voor extra ondersteuning.

Lukt het niet, neem dan contact op met de Woonbond of met een andere huurdersorganisatie.

Komt u er dan niet uit? Mail uw verhaal aan GroenLinks. Dan kunnen wij dit via ons eigen netwerk aankaarten.