Meer steun nodig voor kinderen en jongeren in nood - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 28 mei 2020
kalender

Meer steun nodig voor kinderen en jongeren in nood

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 1 april 2020.

Er moet meer steun komen voor kinderen en jongeren die door de corona-crisis geen Jeugdhulp meer kunnen krijgen. En voor kinderen en jongeren die geen veilige thuissituatie hebben. GroenLinks en PvdA maken zich over deze groepen grote zorgen en stelden hierover Kamervragen.

Kinderen en jongeren die hulp nodig hebben bij psychische problemen worden dubbel getroffen door deze crisis. “Ze stonden vaak al op een wachtlijst, maar vanwege de corona-maatregelen worden opnames nog verder uitgesteld of gaan therapieën niet door. Dat maakt hen vaak radeloos,” zegt GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld, die dagelijks noodkreten van jongeren ontvangt.

Ook kinderen die in een minder fijne, of zelfs een onveilige thuissituatie zitten, worden hard geraakt. Nu ze niet naar school kunnen is de thuissituatie enorm belangrijk. Maar in combinatie met spanning door bijvoorbeeld inkomstenverlies van ouders, is het thuis voor veel kinderen niet fijn.

Extra hulp nodig

GroenLinks wil van de regering weten of er voldoende zicht is op deze groepen en welke extra ondersteuning er komt. Ook wil GroenLinks weten of er voldoende crisisbedden zijn voor mensen die acute hulp nodig hebben. En of hulpinstanties zoals de Kindertelefoon voldoende capaciteit hebben. Daar bovenop zijn er zorgen over de tekorten aan beschermingsmiddelen van hulpverleners in de Jeugdzorg.

Schade beperken

“Dat de aandacht gaat naar direct bestrijden van het coronavirus, begrijpen we goed,’’ aldus Kamerlid Lisa Westerveld. “Maar voorkomen moet worden dat de schade voor mensen met psychische problemen of kinderen met een onveilige thuissituatie te groot wordt. Helaas zien we dat gebeuren, dus wij hopen dat het kabinet snel meer oog kan hebben voor deze mensen.”