Besluit 2020/470 - Verlenging van de periode waarin een aanspraak voor audiovisuele coproducties bestaat zoals vastgesteld in artikel 5 van het protocol betreffende culturele samenwerking bij de vrijhandelsovereenkomst met Korea

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 1 april 2020 gepubliceerd en is op 25 maart 2020 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2020/470 van de Raad van 25 maart 2020 betreffende de verlenging van de periode waarin een aanspraak voor audiovisuele coproducties bestaat zoals vastgesteld in artikel 5 van het protocol betreffende culturele samenwerking bij de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2020/470 of 25 March 2020 as regards the extension of the period of entitlement for audiovisual co-productions as provided for in Article 5 of the Protocol on Cultural Cooperation to the Free Trade Agreement between the European Union and its Member States, of the one part, and the Republic of Korea, of the other part
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2020/470
Origineel voorstel COM(2020)92 NLEN
Celex-nummer i 32020D0470

3.

Key dates

Document 25-03-2020; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 01-04-2020; PB L 101 p. 1-2
Inwerkingtreding 25-03-2020; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

1.4.2020   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 101/1

 

BESLUIT (EU) 2020/470 VAN DE RAAD

van 25 maart 2020

betreffende de verlenging van de periode waarin een aanspraak voor audiovisuele coproducties bestaat zoals vastgesteld in artikel 5 van het protocol betreffende culturele samenwerking bij de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien artikel 3, lid 1, van Besluit (EU) 2015/2169 van de Raad van 1 oktober 2015 betreffende de sluiting van de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds (1),

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 1 oktober 2015 heeft de Raad Besluit (EU) 2015/2169 betreffende de sluiting van de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds, vastgesteld.

 

(2)

In artikel 1 van het aan de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Korea, anderzijds (2), gehechte protocol betreffende culturele samenwerking (3) (“het protocol”) wordt het kader vastgesteld waarbinnen de partijen dienen samen te werken om de uitwisseling van culturele activiteiten, goederen en diensten, onder meer in de audiovisuele sector, te vergemakkelijken.

 

(3)

Het protocol bevat bij wijze van uitzondering bepalingen over de aanspraak op audiovisuele coproducties die in beginsel zijn voorbehouden aan ontwikkelingslanden met een zich ontwikkelende audiovisuele sector.

 

(4)

Op grond van artikel 5, lid 8, onder b), van het protocol wordt het recht van aanspraak na de aanvankelijke periode met drie jaar verlengd en daarna automatisch telkens met perioden van dezelfde duur, tenzij een van de partijen het recht van aanspraak ten minste drie maanden voor het verstrijken van de aanvankelijke of verlengingsperiode schriftelijk opzegt. De daadwerkelijke gevolgen van het protocol voor audiovisuele coproducties moeten tijdig door het Comité voor culturele samenwerking worden beoordeeld en als basis dienen voor het besluit van de Unie om de periode waarin het recht van aanspraak bestaat, in 2023 al dan niet met drie jaar te verlengen.

 

(5)

Overeenkomstig artikel 3, lid 1, van Besluit (EU) 2015/2169 moet de Commissie de Republiek Korea in kennis stellen van het voornemen van de Unie om de in artikel 5 van het protocol bedoelde periode waarin een recht op aanspraak voor coproductie bestaat, niet overeenkomstig de procedure van artikel 5, lid 8, van het protocol te verlengen, tenzij de Raad, op voorstel van de Commissie, vier maanden vóór het verstrijken van die periode met verlenging ervan instemt. Indien de Raad met de verlenging instemt, dan moet die procedure aan het einde van de verlengde periode waarin een recht op aanspraak bestaat, opnieuw van toepassing worden. Over de verlenging van de periode waarin een recht op aanspraak bestaat, moet de Raad met eenparigheid van stemmen beslissen.

 

(6)

De op grond van artikel 3, lid 5, van het protocol opgerichte interne adviesgroep van de Unie werd op 17 oktober 2019 geraadpleegd over de verlenging van de periode waarin aanspraak bestaat, als bedoeld in artikel 5, lid 8, van het protocol.

 

(7)

Gelet op de nauwe, historische en unieke betrekkingen tussen de Unie en de Republiek Korea stemt de Raad in met de verlenging van de periode waarin voor audiovisuele coproducties aanspraak kan worden gemaakt op de respectieve regelingen van de partijen voor de bevordering van plaatselijke/regionale culturele inhoud als voorzien in artikel 5, leden 4 tot en met 7, van het protocol.

 

(8)

Dit besluit dient...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.