EMAILPROCEDURE Reactie minister op brief PBLCO + Cordaid inzake bestrijden coronavirus i.r.t. ontwikkelingslanden, Den Haag

Tweede Kamer verhuizing
Tweede Kamer
datum 30 maart 2020 12:00
plaats Den Haag
locatie Gebouw Tweede Kamer i Toon locatie
zaal locatie onbekend
toegankelijkheid besloten bijeenkomst
organisatie Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BuHa-OS) i

Aan de leden van de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Geachte leden,

Hierbij leg ik u het voorstel van het lid Stoffer voor om de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te verzoeken om een reactie op de in de brief van PBLCO en Cordaid van gister einde middag genoemde artikelen en vragen, waarbij tevens wordt ingegaan op de uitvoering van de motie Van der Staaij c.s. over bestaande hulp aan ontwikkelingslanden ook in de huidige omstandigheden handhaven (Kamerstuk 25295 i, nr. 192 i).

Ik verzoek u uiterlijk maandag 30 maart 12.00 uur aan te geven of u, namens uw fractie, instemt met dit voorstel, via een reply all op dit bericht.

Met vriendelijke groet,

Eva Meijers

Adjunct-griffier

Vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

Algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Van: Stoffer, C.

Verzonden: vrijdag 27 maart 2020 20:41

Aan: Meijers, E.

Onderwerp: Re: TER INFO Brief PBLCO + Cordaid inzake bestrijden coronavirus i.r.t. ontwikkelingslanden

Eva,

Namens de SGP-fractie verzoek ik om een kabinetsbrief waarin wordt ingegaan op de in het bericht vermeldde vragen t.a.v. de uitvoering van de motie-Van der Staaij c.s."

Groet,

Chris

Verstuurd vanaf mijn iPhone

Op 27 mrt. 2020 om 17:52 heeft Meijers, E. het volgende geschreven:

?

Aan de leden van algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Geachte leden,

Hierbij stuur ik u onderstaand bericht ter informatie door.

Met vriendelijke groet,

Eva Meijers

Adjunct-griffier

Vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

Algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Van: Oliver van Loo

Verzonden: vrijdag 27 maart 2020 17:46

Aan: Commissie BuHa-OS; Meijers, E.

CC: CORDAID Paul; Mirthe de Boer

Onderwerp: Verzoek aan cie. BHOS inzake bestrijden coronavirus i.r.t. ontwikkelingslanden

Beste leden van de commissie, Beste Theo van Toor en collega’s,

Via deze weg willen we uw aandacht vragen voor bijgevoegde artikel in The Guardian ‘Africa won’t beat coronavirus on its own. The West must dig deep before its’s too late’ en een artikel in The Economist ‘Covid-19 could devastate poor countries. It is in the rich world’s self-interest to help’:

Deze alarmerende analyses benadrukken het belang van de motie Van der Staaij cs. die uw Kamer tijdens het recente Corona-debat op 26 maart jl. heeft aangenomen. Uit deze artikelen komt duidelijk naar voren dat de gevolgen voor het coronavirus voor een groot aantal (ontwikkelings) landen zeer ernstig gaan worden. De auteurs stellen dat dit komt door onder andere de hoge bevolkingsdichtheid (denk aan sloppenwijken en megacities), doordat er geen of slechte watervoorzieningen zijn, mensen zeer afhankelijk zijn van werk en inkomen en zich geen thuisquarantaine kunnen permitteren en er bij ziekte er vaak onvoldoende capaciteit is. Er is in veel landen een gebrek aan medisch personeel en tekorten aan apparatuur en medische producten. In een aantal landen in Sub-Sahara Afrika is slechts een IC-capaciteit van 50 bedden. Naast deze tekorten aan noodzakelijke medische voorzieningen is de bevolking zelf in veel gevallen kwetsbaar door ondervoeding en zwakkere immuunsystemen.

De auteurs doen een aantal aanbevelingen. Ten eerste roepen zij westerse landen op om bij het bestrijden van het coronavirus ook te investeren in landen met zwakke gezondheidssystemen. Zij waarschuwen dat als welvarende landen dat niet doen, het virus zich vanuit landen in Afrika opnieuw naar Westerse landen zal verspreiden.

Daarnaast roepen zij op tot majeure investeringen, onder andere via het IMF en de Wereldbank. De auteurs stellen dat er op dit moment nog een ‘window of opportunity’ is om het tij te keren en te voorkomen dat Afrika het toneel wordt van een humanitaire catastrofe.

Tegen de achtergrond van de oproep van de auteurs en voor de verrijking van het debat hierover in Nederland en in de Tweede Kamer, verzoeken we u de minister om een reactie te vragen op de genoemde artikelen. De stukken roepen een aantal vragen op. Hoe verhoudt de Nederlandse inzet zich tot de oproep tot internationale coördinatie van de corona-aanpak? Is handhaven van de huidige inzet voldoende? Is extra aandacht voor de gezondheidszorg en voedselvoorziening noodzakelijk, met het oog op preventie? Hoe beziet het kabinet de oproep tot grote investeringen in Sub-Sahara Afrika om te voorkomen dat zich daar een ramp voltrekt en dat het virus in golven terugkomt naar Europa? Bij het beantwoorden van deze vragen zou in dit licht ook kunnen worden ingegaan op de uitvoering van de motie van der Staaij.

We hopen dat een duidelijke appreciatie van de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bijdraagt aan evenwichtige gedachtenvorming over het effectief bestrijden van de huidige crisis.

Met dank en hartelijke groet, mede namens Paul van den Berg (Cordaid),

Oliver van Loo

  • Verzoek PBLCO, mede namens Cordaid, m.b.t. bestrijden coronavirus i.r.t. ontwikkelingslanden


1.

Commissievergaderingen Tweede Kamer

2.

Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BuHa-OS)

Deze Tweede Kamercommissie i houdt zich bezig met beleidsonderwerpen en wetgeving op het terrein van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het gaat daarbij om

  • internationale handel
  • ontwikkelingssamenwerking
  • de millenium ontwikkelingsdoelen
  • het internationale mileu- en klimaatbeleid.

3.

Meer over...