Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2020 (Incidentele suppletoire begroting inzake Noodpakket banen en economie) (35414)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verslag houdende een lijst van vragen inzake wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2020 (Incidentele suppletoire begroting inzake Noodpakket banen en economie) (35414)
Document­datum 23-03-2020
Publicatie­datum 23-03-2020
Nummer NDS927383
Kenmerk kenmerk NDS927383
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, belast met het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden. De vragen zijn op 23 maart 2020 voorgelegd aan de regering.

Onder het voorbehoud dat de regering op de gestelde vragen tijdig en genoegzaam zal hebben geantwoord, acht de commissie de openbare beraadslaging over dit wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Kuiken

De griffier van de commissie, Rijkers

Nr Vraag

1    Ligt er een berekening ten grondslag aan de verwachte € 10 miljoen aan extra verlies declaraties als gevolg van faillissementen?

2    Wordt er bij de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (MKB)-landbouwkredieten nog expliciet rekening gehouden met vitale sectoren binnen de keten, zoals de voedselproductie?

3    Valt er reeds een toename te bespeuren in het aantal ondernemingen dat een beroep doet op de Borgstelling MKB-landbouwkredieten ten opzichte van eerdere jaren?

4    Hoeveel meer beroep op de borgstellingsfaciliteit wordt verwacht? Hoeveel ruimte is er nog meer binnen het bestaande garantieplafond (€ 120 miljoen)?

5    Vallen toezichthouders van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder de cruciale beroepsgroepen?

6    Kunt u een nadere specificatie geven van de cruciale beroepsgroep 'Voedselketen'?

7    Hoeveel Nederlandse slachthuizen slachten minder dan 10 dieren per dag?

8    Gaat het slachtproces in een bepaald slachthuis door wanneer er door uitval van personeel uitsluitend ante mortem (AM)-keuringen kunnen worden uitgevoerd?

9    Gaat het slachtproces in een bepaald slachthuis door wanneer er door uitval van personeel uitsluitend post mortem (PM)-keuringen kunnen worden uitgevoerd?

10    Is de verhoging van € 10 miljoen voor de Borgstelling MKB-landbouwkredieten alleen bedoeld om de kosten van extra faillissementen te dekken?

11    Hoe wordt er in slachthuizen omgegaan met het uitgangspunt dat de NVWA geen werkzaamheden uitvoert op locaties waar mensen met klachten van verkoudheid, hoesten of koorts aanwezig zijn (beleid volgens de NVWA-website) en welke gevolgen heeft dit?

12    Hoe beoordeelt u het signaal vanuit de glastuinbouw dat de sector op dit moment € twee miljard schade heeft en dat die schade de komende weken op zal lopen tot ongeveer € vijf miljard euro?

13    Overweegt u een gericht maatregelenpakket voor de sierteelt, een sector die in het bijzonder geraakt wordt door de huidige crisis?


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.