Wat wij kunnen doen om het zorgpersoneel te helpen

Met dank overgenomen van L.F. (Lodewijk) Asscher i, gepubliceerd op donderdag 19 maart 2020.

‘Op het moment dat ik mijn autootje veilig in mijn parkeervak zet thuis en de sleutel omdraai na een heftige dienst springen de tranen in mijn ogen. Tranen van ontlading, verdriet en onmacht in deze tijd.’

Dat schreef spoedeisende hulp-arts Irma van der Kallen gisteren op Facebook nadat de eerste coronapatiënt in het ziekenhuis waar zij werkt was overleden. Het raakte me. Omdat het je laat voelen waar al die verpleegkundigen en artsen die nu voor ons klaar staan mee worden geconfronteerd. En tegelijk zegt het ook iets over hoe vanzelfsprekend het voor mensen in de zorg is om Nederland door deze crisis te slepen.

Het is vanzelfsprekend voor mensen in de zorg om Nederland door deze crisis te slepen.

De waardering daarvoor wordt door heel Nederland gevoeld. Mooi om te zien hoe er dinsdagavond werd geapplaudisseerd. Ook bij mij in de buurt. Het moet niet bij waardering en applaus blijven. Om te beginnen moeten al die zorgmedewerkers gewoon aan het eind van hun werkdag boodschappen kunnen doen (dus doe gewoon je boodschappen in plaats van te hamsteren!). En gisteren deed de complete Tweede Kamer de oproep ook financieel iets extra’s te doen voor de mensen in de frontlinie. Ook na de corona-epidemie: waardering voor alle mensen die nu voor de samenleving werken.

Het zijn niet alleen de huisartsen en de medewerkers in de ziekenhuizen die in de frontlinie staan.

Het zijn niet alleen de huisartsen en de medewerkers in de ziekenhuizen die in de frontlinie staan. Dit virus raakt ook de mensen in de wijkverpleging en de ouderenzorg. Zij werken bij uitstek met kwetsbare mensen. Ook daar is veel onzekerheid. Over angst voor besmetting, voor henzelf en voor de mensen die ze hulp geven. Daarom heb ik er bij de regering op aangedrongen dat ook zij kunnen rekenen op beschermende kleding. Een motie die ik samen met Henk Krol heb ingediend om een noodplan te maken voor de verpleeghuizen is aangenomen. Nu moet alles op alles worden gezet om te zorgen dat mensen veilig hun werk kunnen doen. En alles op alles om ouderen en kwetsbare mensen te kunnen blijven verzorgen in deze moeilijke tijd.

Terwijl deze crisis voortduurt kunnen we allemaal ons steentje bijdragen.

Terwijl deze crisis voortduurt kunnen we allemaal ons steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door iets te doen voor ouderen die alleen thuis zitten. Bij mij in Amsterdam zijn Burennetwerk, Present Amsterdam en Serve the City samen een actie gestart. Zo kun je bijvoorbeeld met de kinderen een kaart knutselen voor de ouderen in de stad. (Kijk hier wat jij kan doen stcamsterdam. Dergelijke initiatieven ontstaan nu in heel het land. Als jij ook acties kent, deel die dan hieronder.

Gedraag je alsof je het virus draagt.

Arts Irma van der Kall eindigde haar stuk gisteren met de dringende oproep aan ons allemaal om de adviezen van het RIVM op te volgen. Ik sluit me daarbij aan: gedraag je alsof je het virus draagt. De keuzes die je dan maakt om te proberen besmetting van anderen te voorkomen zullen ook helpen om de verspreiding van het virus te bestrijden. Dit is de tijd om het zorgpersoneel te steunen. Let op jezelf en zie om naar elkaar.

Let op jezelf en zie om naar elkaar.