Voorkom cashen op de coronacrisis

Met dank overgenomen van H.P.M. (Maarten) Hijink i, gepubliceerd op woensdag 18 maart 2020.

Afgelopen weekend kwamen verontrustende berichten naar buiten over de poging van de Amerikaanse president Trump om het coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac exclusief op te kopen voor de VS. Er zou zelfs sprake zijn van een overname. Als samenleving zijn we in veel te grote mate afhankelijk van farmaceuten, die met publiek geld ontwikkelde geneesmiddelen met torenhoge winsten verkopen. De regering heeft nu de taak te zorgen voor een betaalbaar en toegankelijk vaccin. Voorkom daarom dat farmaceuten cashen op de coronacrisis. Wat publiek bedacht en betaald is, moet publiek blijven, betogen Lilian Marijnissen en Maarten Hijink.

CureVac is niet het enige bedrijf dat onderzoek doet naar een oplossing voor de coronacrisis. Op eigen bodem boekten het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht onlangs succes met de ontdekking van een antilichaam tegen COVID-19, wat kan leiden tot een medicijn tegen de infectie. Dergelijk onderzoek is van direct belang voor de publieke gezondheid en er zijn investeringen mee gemoeid waar we met z’n allen voor betalen. Farmaceutische bedrijven staan al in de rij om het patent voor een vaccin op te kopen en het vaccin vervolgens met een hoge prijs in de markt te zetten. Maar de opbrengsten van deze investeringen mogen niet in private zakken verdwijnen.

Het moet koste wat het kost voorkomen worden dat farmaceuten van deze crisis een verdienmodel maken over de ruggen van patiënten.

Zeker in tijden van crisis moet ons gezamenlijke publieke belang worden afgedwongen. Onze regering moet daadkracht tonen en zo snel mogelijk met maatregelen komen om te voorkomen dat een farmaceut een monopolie kan verkrijgen op een levensreddend vaccin. Er zijn verschillende maatregelen mogelijk. Zo kun je denken aan het verbieden van een private verkoop van onderzoeksresultaten door universitaire centra, maar ook het tijdelijk opzij zetten van het patentrecht, afspraken maken met de industrie om woekerprijzen tegen te gaan en dwanglicenties voor het produceren van een middel behoren tot de mogelijkheden, het liefst in samenwerking met andere landen aangezien ieder land hiermee te maken heeft.

Het is in het belang van onze gezondheid dat we het coronavirus gezamenlijk bestrijden. Toegankelijkheid voor enkelen, farmaceuten met woekerwinsten en het ‘America First’-denken van Trump helpen hier niet bij. Bij de coronacrisis kijkt iedereen naar de overheid die bij de oplossing daarvan de leiding moet nemen. Ook op het terrein van het ontwikkelen van behandelingen tegen het coronavirus dient zij daarin het voortouw nemen. Het moet koste wat het kost voorkomen worden dat farmaceuten van deze crisis een verdienmodel maken over de ruggen van patiënten. De behandeling van patiënten die besmet zijn met het coronavirus en effectieve vaccins moeten voor iedereen ter beschikking staan. In deze crisis moet de overheid laten zien wat ze waard is.

Lilian Marijnissen, fractievoorzitter SP

Maarten Hijink, Tweede Kamerlid SP, woordvoerder Zorg

Dit opinieartikelartikel verscheen ook in het AD op 18 maart 2020.

form.antibot { display: none !important; }

You must have JavaScript enabled to use this form.

Blijf op de hoogte!

Ja, ik wil op de hoogte blijven van belangrijk nieuws en acties van de SP en Lilian Marijnissen.

Naam

E-mail *

Telefoon

Lid worden van de SP

Ik wil lid worden van de SP