De coronacrisis voor ouderen

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op dinsdag 17 maart 2020.

copyright: D66

In deze moeilijke tijd moeten we klaarstaan voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Laten we een beetje naar elkaar omkijken.

Voorop staat dat iedere oudere alle benodigde zorg en ondersteuning krijgt in deze moeilijke tijd. Aan alle ouderen in Nederland willen we vragen zich zo goed mogelijk te houden aan de adviezen van het RIVM, om zo uzelf en anderen veilig en gezond te houden. De crisismaatregelen leggen een zware druk op zorgprofessionals en mantelzorgers. Laten we hen zo goed mogelijk ondersteunen, zodat zij niet overbelast raken en zichzelf veilig en gezond houden.

Omkijken naar elkaar

Daarbij moeten we waakzaam zijn dat ouderen niet eenzamer worden. Gelukkig helpen veel mensen elkaar onder de #coronahulp en via andere online acties. Ouderenorganisatie ANBO heeft een nummer opengesteld voor vragen van ouderen of gewoon voor een praatje: 0348 - 46 66 66. Ook bestaat er de Mantelzorglijn, waar mantelzorgers vragen kunnen stellen: 030 - 760 60 55.

Ouderenuurtje in de supermarkt

In deze coronacrisis is het belangrijk dat we extra zorg hebben voor kwetsbare groepen, zoals ouderen. D66 zou het daarom erg sympathiek vinden als supermarkten en andere levensmiddelenwinkels, net zoals in België, Australië en Ierland, een speciaal ouderenuurtje instellen om boodschappen te doen. Ze zouden ook tussen het ouderenuurtje en de gewone openingstijden extra kunnen schoonmaken. Zodat kwetsbare groepen relatief veilig hun boodschappen kunnen doen en niet voor lege schappen komen te staan.