Onderwijs en kinderopvang in de coronacrisis - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Maandag 1 juni 2020
kalender

Onderwijs en kinderopvang in de coronacrisis

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op dinsdag 17 maart 2020.

copyright: D66

Het besluit om de scholen tot nader orde te sluiten is ingrijpend. Voor leerlingen, leraren en ouders is de impact groot. Maar de duidelijkheid die hiermee wordt geboden is meer dan welkom. In een crisis als deze volstaat het niet om ruimte te laten voor interpretatie. We hebben behoefte aan heldere regels voor iedereen.

Wie mag nog naar school?

Alleen kinderen van ouders die werken in vitale functies zoals de zorg, de politie en de brandweer kunnen naar school voor opvang. Alle andere leerlingen kunnen thuis lessen op afstand volgen. Op initiatief van D66 zendt NPO3 de hele dag schooltv uit. Leraren zijn nu hard aan het werk om dat zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen. Er wordt veel van jullie gevraagd. Daar zijn we jullie ongelofelijk dankbaar voor!

Mag ik nog eindexamen doen?

Eindexamenleerlingen maken zich begrijpelijkerwijs zorgen. Dit is als een spannende tijd waar nu veel onzekerheid bijkomt. Zij hebben hier jaren hard voor gewerkt en verheugen zich op de vervolgopleiding. Veel docenten doen er alles aan hun leerlingen zo goed mogelijk te blijven ondersteunen. Met onlinelessen, mentortelefoonafspraken en YouTube kanalen.

De school- en praktijkexamens op school kunnen doorgaan. Dat betekent dat eindexamenleerlingen hiervoor naar school kunnen, mits ze geen klachten hebben. Op die manier kunnen ze verder voorbereiden voor het Centraal Examen. Het beleid is er nu op gericht om zoveel mogelijk examens in eerste tijdvak te doen (die starten op 7 mei). Natuurlijk is er souplesse in dit beleid en ruimte voor maatwerk voor leerlingen. Het moet niet zo zijn dat leerlingen uit angst voor het niet behalen van hun diploma zich gedwongen voelen naar school te gaan en daardoor te hoge risico’s nemen.

Leerlingen kunnen bijvoorbeeld ook in tweede of derde tijdvak nog eindexamen doen, in juni of augustus. Ook is er meer maatwerk mogelijk bij schoolexamens, denk aan het afleggen van mondeling examens. Tot slot wordt er ook gekeken naar verschillende inschrijfdata voor vervolgonderwijs.