Voor iedereen die in de zorg werkt

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op dinsdag 17 maart 2020.

copyright: D66

Wij zijn trots op al die mensen die vooraan staan in het gevecht tegen het coronavirus. Het gaat dan om schoonmaak, de thuiszorg, artsen, logistiekmanagers, wijkverpleegkundigen, verzorgenden, koks, verpleegkundigen in ziekenhuis of verpleeghuis, huisartsen, ambulancepersoneel, mantelzorgers maar ook de hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg.

Het werk in alle delen van de zorg gaat gewoon door. Sterker nog, het werk wordt waarschijnlijk intensiever. Dat zien we nu al in Brabant. Het is daarom belangrijk dat we de komende tijd zorgverleners extra ondersteunen en beschermen. Dat doen we door te zorgen voor kinderopvang voor iedereen werkzaam in de zorg, maar ook door te zorgen voor genoeg beschermingsmateriaal, genoeg geneesmiddelen en door te voorkomen dat de zorg en iedereen die erin werkt overbelast raakt.

Voorkom overbelasting van de zorg

De zorg in Nederland is erg goed en dat merken we ook in deze crisistijd. Er is goede afstemming tussen huisartsen en ziekenhuizen en tussen ziekenhuizen onderling. We zien bijvoorbeeld dat ziekenhuizen zich goed voorbereiden op wat kan gaan komen. Maar een enorme piek van besmettingen kan ook Nederland niet aan. Er is een maximum aan Intensive Care bedden beschikbaar, dus met name als er veel mensen ernstig ziek worden, is dat een groot probleem.

Het is van groot belang dat we de ontwikkeling het aantal besmettingen beperken en er geen grote piek ontstaat. Wij vertrouwen daarin op de adviezen van experts, wetenschappers en artsen. Te allen tijde zijn we gezond kritisch. Veel besluiten hebben grote impact op onze samenleving. Die beslissingen maak je niet zo maar. Daarnaast moeten we per dag bekijken of meer maatregelen verstandig zijn en wanneer het moment is om het aantal maatregelen af te zwakken. Alles om overbelasting te voorkomen.

Beschermen van zorgmedewerkers

Zowel ziekenhuispersoneel als zorgverleners in de ouderenzorg, thuiszorg, mantelzorg en de geestelijke gezondheidszorg moeten voldoende beschermd zijn om veilig hun werk te kunnen doen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om de kwetsbare mensen aan wie zij zorg verlenen te beschermen. We moeten alles op alles zetten om te zorgen voor voldoende middelen, denk aan brillen, mondkapjes, schorten, handschoenen. Ook moeten deze middelen eerlijk worden verdeeld over de ziekenhuizen en verzorgingshuizen.

Er komen al extra middelen ons land binnen, maar D66 blijft volgen of dat ook in de toekomst gebeurt. De veiligheid en gezondheid van het zorgpersoneel staat voorop. De coördinatie in Nederland van beschikbare middelen verloopt goed, maar als uiterste redmiddel kan de minister gebruik maken van vergaande wetgeving om beschikbare middelen te verdelen.

Genoeg geneesmiddelen

Om je werk in de zorg goed te kunnen uitvoeren zijn er naast beschermingsmateriaal ook voldoende medicijnen en apparatuur nodig. De levering van geneesmiddelen uit andere landen is in deze tijden kwetsbaar. Goederenverkeer buiten en binnen de EU verloopt moeizaam. Europa moet daarom gezamenlijk medicijnen inkopen en afspraken maken over distributie van die medicijnen. Ook in ons eigen land moeten we samenwerken. Bijvoorbeeld door beademingsapparatuur van zelfstandige behandelcentra te laten gebruiken door ziekenhuizen wanneer geplande, niet noodzakelijke behandelingen op pauze staan.