Coronamaatregelen voor flexwerkers

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op dinsdag 17 maart 2020.

copyright: D66

Restaurant, cafés en theaters zijn tot 6 april dicht. Veel mensen die in deze sectoren werken hebben een 0-urencontract. Daarom komen er maatregelen.

Overheid neemt loonkosten over

Door de maatregelen die worden genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten ondernemers in de horeca, theaters en andere drink- en eetgelegenheden hun deuren sluiten. Om ervoor te zorgen dat deze werkgevers niet hun medewerkers hoeven te ontslaan, gaat de overheid tot 90% van de loonkosten overnemen van bedrijven die worden getroffen.

Ook voor de werknemers die op oproepbasis of een nulurencontract werken. Hiervoor zijn voor de komende drie maanden miljarden beschikbaar gesteld. Zo kunnen mensen hun baan zoveel mogelijk behouden en hoeven zij hun rechten op een werkloosheidsuitkering niet te gebruiken. Als het straks weer beter gaat kunnen deze mensen dan snel weer aan de slag.

De tegemoetkoming in de loonkosten gaat gelden voor alle bedrijven met een omzetdaling van meer dan 20% sinds 1 maart. Het UWV gaat zo snel mogelijk uitkeren en achteraf verrekenen zodat bedrijven snel over de benodigde financiële middelen kunnen beschikken en zoveel mogelijk banen kunnen worden behouden.

Voorlopige belastingaanslag verlagen of uitstellen

Daarnaast kunnen bedrijven een verzoek indienen om hun voorlopige belastingaanslag te verlagen of om pas een stuk later en zonder boete belasting te betalen. Daardoor houden ze in deze lastige tijd meer geld in kas en is de kans groter dat zij deze crisis door komen. Tot slot komt er een noodloket voor een tegemoetkoming voor de eerste nood van ondernemers die direct worden getroffen door de coronacrisis, bijvoorbeeld in de horeca. Deze tegemoetkoming wordt nog verder uitgewerkt, maar het gaat om een eenmalig bedrag van €4000 voor een periode van drie maanden.