Een toespraak tot de natie: Rutte, maar ook enkele voorgangers

maandag 16 maart 2020, 15:20

DEN HAAG (PDC i) - Vanavond zal premier Rutte i een televisietoespraak 'tot de natie' houden over het coronavirus in Nederland. Hierin zal hij spreken over de situatie in Nederland, de noodzaak van de maatregelen die genomen zijn en over mogelijke toekomstige ontwikkelingen.

Een toespraak zoals deze is in Nederland uitzonderlijk. Eerder gebeurde dit tijdens de oliecrisis van 1973, toen premier Joop den Uyl i eveneens een televisietoespraak hield. In die toespraak zei de premier dat Nederland nooit meer zo zou worden als voor de oliecrisis.

Twee keer was de internationale politiek reden voor een televisie- en radio-toespraak door de premier. Premier Jan-Peter Balkenende i hield op 20 maart 2003 een toespraak over de Brits-Amerikaanse inval in Irak en de Nederlandse politieke steun daarvoor.

Na de inval van de Oostbloklanden in Tsjecho-Slowakije in augustus 1968 besloot het kabinet tot extra uitgaven voor Defensie. Premier Piet de Jong i legde daarover op 29 november 1968 een verklaring af op televisie.

Ook in 1962 werd een toespraak gehouden door de toenmalige premier, Jan de Quay i. Dit was niet in het kader van een crisis, maar gebeurde naar aanleiding van de ondertekening van een akkoord tussen Nederland en Indonesië op 15 augustus 1962. Met die overeenkomst droeg Nederland officieel Nieuw-Guinea over aan de Verenigde Naties. De toespraak van De Quay werd uitgezonden op televisie en op de Nederlandse radiozenders.

Bron: NOS, biografisch archief PDC