EP-leden roepen op tot de-escalatie van de situatie aan de Turks-Griekse grens

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 11 maart 2020.

De EU i moet de dialoog met Turkije aanhouden om de situatie voor migranten aan de grens tussen Griekenland en Turkije te bedaren, zeiden EP i-leden tijdens een debat.

Sinds iets meer dan een week geleden zijn duizenden migranten en asielzoekers naar Griekenland gekomen via de Turkse grens, nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan i het vluchtelingenakkoord van 2016 geschonden had door de grenzen van Turkije naar Europa te openen. Volgens dit akkoord, had de EU Turkije €6 miljard beloofd in ruil voor het beheer van de migratiestroom.

De EP-leden debatteerden op 10 maart in Brussel over de huidige situatie aan de grens tussen Griekenland en Turkije en de gezamenlijke reactie van de EU met Ylva Johansson i, commissaris voor binnenlandse zaken en Nikolina Brnjac, die het Kroatische voorzitterschap representeert.

“Tijdens de voorbije dagen hebben we een gevaarlijke houding van de president van Turkije gezien, die kwetsbare mensen in zijn eigen voordeel gebruikt en voor zijn politieke ambities,” zei Iratxe García Pérez i (S&D, Spanje). Manfred Weber i (EVP, Duitsland) vroeg om een dialoog met Turkije en een de-escalatie van de situatie aan de Grieks-Turkse grens.”

Commissaris Johansson was het eens: “We moeten de dialoog aanhouden. We moeten de retoriek en de toenemende spanning bedaren. Dit houdt in dat we een stap vooruit moeten kunnen zetten met Turkije. De communicatie met Turkije is open en is actief”.

Sommige Parlementsleden zeiden dat de EU de huidige situatie moet gebruiken voor de actualisering van het gemeenschappelijk EU-asielbeleid. Anderen wilden dan weer het akkoord met Turkije herzien.

Terwijl ze erkent dat “de huidige situatie aan onze externe grenzen onaanvaardbaar is,” zei Brnjac dat “onze verwachting is dat Turkije de vluchtelingendeal van 2016 verder zal toepassen.” Johansson benadrukte ook dat het huidige akkoord geldig blijft.

“De situatie aan de Europese externe grens met Turkije is zorgwekkend. Maar ik moet eraan toevoegen dat dit niet 2015 is,” zei de commissaris, verwijzend naar het jaar wanneer meer dan één miljoen asielzoekers en migranten de EU instroomden.

“We zijn nu veel beter voorbereid om de situatie aan te kunnen omdat we beter weten wat we kunnen verwachten,” zei ze. Ze merkte ook op dat de EU zijn agentschappen zoals Frontex - de kustwacht - en het Europees Ondersteuningsbureau voor Asielzaken versterkt heeft, en dat ze meer bereidheid van de lidstaten ziet om samen te werken.

Het Parlement nam in november 2017 een resolutie aan voor de herziening van het gemeenschappelijke asielbeleid, om de EU beter voor te bereiden om migranten en asielzoekers te ontvangen en om meer solidariteit en een eerlijke verdeling van de verantwoordelijkheden tussen de EU-landen te garanderen.

EP-leden keurden vorig jaar ook een nieuwe wet goed om de Europese grens- en kustwacht te versterken en een betere bescherming van de externe grenzen van de EU te garanderen.

Persbericht

Productinformatie

REF.: 20200305STO74150