Waarom ik voorop wil gaan

Met dank overgenomen van L.F. (Lodewijk) Asscher i, gepubliceerd op vrijdag 6 maart 2020.

Zelden ging het beter met Nederland. De winsten groeien tot in de hemel. Het kabinet presenteert overschot na overschot.

Er ligt een fantastische kans om te investeren in wat écht belangrijk is. Om te bouwen aan een fatsoenlijk en eerlijk Nederland met bestaanszekerheid voor iedereen.

Maar teveel Nederlanders ervaren nu geen vooruitgang. Zij zien dat hun kinderen vanwege het lerarentekort nog maar vier dagen naar school gaan. Zij zien dat jongeren bij hun ouders op zolder wonen, omdat ze geen betaalbaar huis kunnen vinden. Zij zien dat er personeelstekorten zijn in de zorg, dat pensioenen onder druk staan en dat teveel mensen niet rond kunnen komen.

Nederland heeft een nieuwe koers nodig.

Nederland heeft een nieuwe koers nodig. We willen een land waar je werk hebt waar je op kunt bouwen, een huis dat je kan betalen en de zorg die je nodig hebt. Waar je vaste grond onder de voeten hebt. Waar we waardering hebben voor al die agenten, verpleegkundigen en leraren die zo hard werken voor ons allemaal. Waar we naar elkaar omkijken als het even tegen zit. Waar we een overheid hebben die naast je staat, je opvangt en je een springplank geeft.

Dit is hét moment.

Dit is hét moment. Als zelfs liberale partijen voorzichtig afstand nemen van de dogma's van het marktdenken, weet je dat er iets gaat veranderen. Dat we iets kunnen veranderen. Mensen snakken naar een eerlijker, fatsoenlijker en vrolijker perspectief.

Morgen zal ik het PvdA congres daarom laten weten dat ik voorop wil gaan in die strijd. Als lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. Samen met alle progressieve krachten in Nederland.