Internationale Vrouwendag 2020: 25ste verjaardag van de Verklaring van Peking

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 9 maart 2020.

Tijdens deze Internationale Vrouwendag viert het Europees Parlement i de 25ste verjaardag van de Verklaring van Peking met de nadruk op gendergelijkheid.

Wat is de Verklaring van Peking?

In 1995, keurde de vierde Wereldvrouwenconferentie een resolutie goed voor de emancipatie en bevordering van vrouwen in de wereld. De verklaring definieert de bevordering van de vrouw in 12 prioritaire aandachtspunten zoals economie,geweld, onderwijs, vrouwelijk leiderschap, het milieu en opleiding en gezondheid.

Lees meer over hoe het Parlement strijdt voor gendergelijkheid in de EU

Evenementen in het Parlement

Om de verjaardag van de Verklaring en Actieplatform van Peking te vieren, organiseert de commissie vrouwenrechten en gendergelijkheid (FEMM) een evenement op donderdag 5 maart over de volgende twee onderwerpen:

  • Peking 25+: volgende stappen naar ‘Generatie Gelijkheid’ met als onderwerpen vrouwen in de economie, vrouwelijke ondernemers, de loonkloof en de pensioenkloof
  • Vrouwelijk leiderschap in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid

Lees meer over de definitie en oorzaken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen

Voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli i zal het evenement openen en de voorzitter van het evenement is Europarlementslid en voorzitter van de FEMM-commissie, Evelyn Regner.

Dit zijn enkele andere sprekers: Věra Jourová i, vicevoorzitter van de commissie verantwoordelijk voor waarden en transparantie, Helena Dalli i, Europees commissaris voor gelijkheid en Carlien Scheele, Directeur van het Europees Instituut voor Gendergelijkheid, die een presentatie zal geven over duurzame en inclusieve groei in de EU i bekeken vanuit vrouwenemancipatie.

Volg het evenement online op 5 maart, van 9 tot 12:30

Je kan ook een seminarie voor journalisten volgen over gendergelijkheid op woensdag 4 maart, met de volgende onderwerpen:

  • De emancipatie van vrouwen: het bedrijfsleven, ondernemerschap en de loonkloof
  • De rol van vrouwen in de strijd tegen klimaatverandering
  • Geweld tegen vrouwen: stappen gericht op de toetreding van de EU tot het Verdrag van Istanbul

Sessie over de VN Conventie over de status van de vrouw

Een delegatie van de FEMM-commissie zal op 9-20 maart 2020 in New York de 64ste sessie bijwonen van de VN Conventie over de status van de vrouw die zal gaan over de vooruitgang die geboekt is met de uitvoering van de Verklaring van Peking. Het Parlement heeft zijn prioriteiten voor gendergelijkheid al vastgelegd.

Meer over vrouwenrechten en het Parlement

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20200213STO72577