High-tech en geopolitiek: Nederland en de EU in een spagaat? AFGELAST, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 31 maart 2020 16:30 - 18:30
plaats Den Haag
locatie Museum Sophiahof, Sophialaan 10, Den Haag Toon locatie
aanwezigen M.W.A. (Maaike) Okano-Heijmans, J.Q.TH. (Jan) Rood i e.a.
organisatie Instituut Clingendael i

Als gevolg van het Coronavirus en door de overheid aangekondigde berichtgeving hierover zijn wij ons als NGIZ genoodzaakt alle bijeenkomsten , dus ook de bijeenkomst van 31 maart over ‘High-tech en geopolitiek: Nederland en de EU in een spagaat?’ af te gelasten. Afhankelijk van de ontwikkelingen van de omstandigheden zal nader bericht volgen.

De beheersing van sleuteltechnologieën en de high-tech industrie is steeds vaker de inzet van geopolitieke rivaliteit. Met name de VS via zijn handelsbeleid en China doen zich hierbij gelden. De gebeurtenissen rond ASML en G5 - om slechts twee voorbeelden te noemen - laten zien hoe zeer dit Nederland en de EU en haar lidstaten in een moeilijke positie plaatst. Moeten zij kiezen tussen Amerika of China? Valt er iets te kiezen of is Europa in staat om zelf de regels van het geopolitieke spel te bepalen? Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen op dit vlak en wat is de positie van de EU/Nederland? Moet ook de roep om (digitale) strategische autonomie in de praktijk gevoerd worden, nu industriebeleid zelfs in Nederland geen taboe meer is?

Deze vragen zullen tijdens deze NGIZ/Clingendael bijeenkomst worden besproken. Het onderwerp zal worden ingeleid door o.a. Maaike Okano-Heijmans, senior onderzoeker bij Instituut Clingendael en expert op het terrein van economische diplomatie en EU-Azië betrekkingen.

De tweede spreker is Susanne v.d. Velden, programmamanager Smart Industry en AI bij de FME. Zij is tevens PhD student innovation management Tilburg University. Jan Rood, voorzitter NGIZ, is de moderator.

De bijeenkomst vindt plaats in Museum Sophiahof, Sophialaan 10 te Den Haag. De bijeenkomst zal om 16.30 uur aanvangen met een ontvangst en rond 18.30 uur worden afgesloten met een drankje.

Aanmelden via onderstaande link. Uw deelname is kosteloos.


1.

Instituut Clingendael

Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ is een kennisplatform met als doel kennis en inzicht over internationale betrekkingen te bevorderen en het publiek debat over internationale onderwerpen te stimuleren.

Instituut Clingendael is een denktank en een opleidingsinstituut voor diplomaten. Het Instituut identificeert en analyseert opkomende politieke en sociale ontwikkelingen voor een breed spectrum van doelgroepen door middel van onderzoek, opleidingen en via de platformfunctie. Clingendael adviseert daarnaast overheid, parlement, sociale organisaties en de private sector. Het Instituut verzorgt tevens het maandelijkse online Clingendael Magazine Internationale Spectator i.

2.

Meer over...