Stop de illegale handel in honden en katten

Met dank overgenomen van J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, gepubliceerd op zaterdag 15 februari 2020.

Wellicht bent u zelf wel in het bezit van een trouwe viervoeter, ooit aangeschaft als puppy en inmiddels niet meer weg te denken uit uw leven. Was u zich echter bij de aanschaf bewust van de exacte afkomst van uw huisdier? In sommige gevallen gaat er achter de handel in honden en katten namelijk een duister wereldje schuil.

Maandelijks worden er tussen EU-landen naar schatting 46.000 honden verhandeld. Meestal zonder registratie. Dit betekent dat er in deze gevallen van illegale handel geen toezicht is op de fokprogramma’s, het dierenwelzijn en de gezondheidsrisico’s. Puppy’s en kittens worden op die manier vaak te vroeg van hun moeders gescheiden en onder erbarmelijke omstandigheden vervoerd. Het vormt ook een gevaar voor de volksgezondheid, omdat illegaal gefokte huisdieren vaak niet gevaccineerd worden en zodoende infectieziekten en parasieten kunnen overbrengen op mensen en vee. Bovendien vormt de illegale dierenhandel een lucratieve inkomstenbron voor criminele netwerken.

Tijd voor actie dus. In het parlement in Straatsburg hebben we daarom deze week met grote meerderheid een resolutie aangenomen om de illegale handel in huisdieren te stoppen. We willen dat via drie maatregelen doen. Ten eerste roepen we de Europe Commissie op om een EU-systeem in te stellen voor de verplichte identificatie en registratie van katten en honden. Ten tweede dringen we bij de commissie aan op meer controles en hardere straffen voor mensen die namaakpaspoorten voor huisdieren verschaffen. Ten derde sporen we de lidstaten aan om bewustwording te creëren over de negatieve effecten van de illegale handel en de adoptie van huisdieren via betrouwbare asielen te stimuleren. Hopelijk neemt de Europese Commissie onze oproep serieus. We kunnen de kat niet langer uit de boom kijken!