Bestrijding antisemitisme

Met dank overgenomen van J.J.M. (Jeroen) Lenaers i, gepubliceerd op zaterdag 15 februari 2020.

Afgelopen maand stonden wij stil bij 75 jaar bevrijding van Auschwitz tijdens de Holocaust Herdenkingsdag. Ook in het Europees Parlement besteedde wij hier uitgebreid aandacht aan. Op 29 januari openden we de plenaire sessie met een ceremonie ter herinnering aan de zes miljoen slachtoffers van de Holocaust. Het was indrukwekkend om verhalen van de Italiaanse senator en overlevende van de Holocaust Liliana Segre te horen: “Ik zag bij binnenkomst zoveel verschillende vlaggen van landen die hier samenzijn in de hartstocht van broederschap, waar mensen met elkaar spreken en elkaar aankijken. Dit was niet altijd het geval”.

Helaas is er tot op de dag van vandaag nog sprake van antisemitisme. Haatzaaierij en incidenten die voortkomen uit haatmisdaad, racisme, xenofobie of vooroordelen tegen minderheden zijn onverenigbaar met de kernwaarden van onze samenleving. Het is noodzakelijk om deze acties effectief en permanent te bestrijden. Daarbij zal de EU een belangrijke rol hebben in het stimuleren van educatie over de Holocaust. Momenteel loopt het onderwijs op dit gebied nog zeer uiteen: waar 63% van de Nederlanders denkt dat er voldoende onderwezen wordt over dit onderwerp, denkt maar 16% van de Maltezen dit over holocausteducatie in Malta.

Samenwerking en respect is van groot belang om een veilige leefomgeving voor iedereen te creëren. Door te onderwijzen over wat en hoe iets is gebeurd kunnen wij de stemmen van de overlevenden voortzetten wanneer die niet meer gehoord kunnen worden.