GroenLinks en Partij voor de Dieren presenteren initiatiefwet vuurwerkverbod

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 5 februari 2020.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren presenteren vandaag de initiatiefwet voor een vuurwerkverbod. Dit doen zij de dag dat de Tweede Kamer debatteert over de afgelopen jaarwisseling. De initiatiefwet regelt een verbod op de zwaardere vuurwerkcategorieën. Kindervuurwerk zoals sterretjes blijft toegestaan. De wet wordt ondersteund door diverse maatschappelijke organisaties, zoals de politiebonden, de Vogelbescherming en het Longfonds.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver: “Het kabinet komt nu met een verbod op vuurpijlen en rotjes. Dit gaat ons niet ver genoeg. Elke jaarwisseling worden hulpverleners bekogeld met vuurwerk, elk jaar vallen er meer vuurwerkslachtoffers. Dit is onacceptabel. Alleen een vuurwerkverbod kan dit stoppen. Samen met de Partij voor de Dieren komen we daarom vandaag met een initiatiefwet.”

Partij voor de Dieren fractievoorzitter Esther Ouwehand sluit zich daarbij aan: “Bij deze jaarwisseling heeft siervuurwerk voor 55 procent van de slachtoffers gezorgd. Daarnaast benadrukken verschillende burgemeesters dat een totaalverbod beter te handhaven is. Siervuurwerk draagt bovendien net zo goed bij aan lucht- en milieuvervuiling en bezorgt dieren veel angst en stress. Wat het kabinet nu voorstelt is half werk. Wij zeggen, samen met GroenLinks: doe het in één keer goed.”

De wet wordt ondersteund door diverse maatschappelijke organisaties, zoals politiebonden APB, NPB en ANPV, Equipe - vakvereniging voor politie, de Vogelbescherming, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, het Longfonds, het Oogfonds en het Meldpunt vuurwerkoverlast. Het Vuurwerkmanifest, de KNO-vereniging en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap steunen de initiatiefwet en blijven tegelijkertijd pleiten voor een totaalverbod.

De initiatiefwet regelt een verbod op de vuurwerkcategorieën F2 en F3. Vuurwerk in de categorie F1, zoals sterretjes, blijft wel toegestaan. In de wet worden enkele uitzonderingsgronden opgenomen: vuurwerkshows georganiseerd door gemeentes kunnen blijven bestaan.

Elk jaar lijkt meer geweld te worden gebruikt tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Ook dit jaar werden politieagenten, brandweermannen en ambulancepersoneel bekogeld met vuurwerk. In Arnhem kwamen een vader en zijn zoontje om nadat vuurwerk dat door tieners was aangestoken leidde tot brand in hun flat.

Uit een recente enquête van I&O Research blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod is. Ook andere landen kennen al een verbod. In Ierland, Griekenland, Cyprus, Roemenië, Canada en Noord-Australië is het verkopen aan en afsteken voor door consumenten verboden.