Tweede Kamer op voorstel PvdD snel in debat over falend toezicht NVWA

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op dinsdag 4 februari 2020.

4 februari 2020

Op voorstel van de Partij voor de Dieren komt er snel een groot debat in de Tweede Kamer over het falende toezicht van de NVWA op de slacht van dieren. Ook gaat de PvdD Kamervragen stellen.

Na de vreselijke beelden uit een groot varkensslachthuis die vorige week naar buiten kwamen, bracht Ongehoord vandaag opnieuw undercoverbeelden naar buiten. Dit keer was te zien hoe hardhandig slachthuismedewerkers omgaan met kippen die zijn gefokt voor de productie van biologische en Beter Leven eieren en na 1,5 jaar als ‘soepkip’ worden geslacht. Ook hier is te zien hoe dieren nog bij bewustzijn zijn als zij het verdere slachtproces ingaan. En ook hier grijpt de NVWA niet in. Door een gesprek tussen slachthuismedewerkers wordt duidelijk hoe zij over de toezichthouder denken: “Die we vandaag hebben is de makkelijkste die er is. Die boeit het helemaal geen reet.”

Vorige week bracht Ongehoord beelden naar buiten van grove mishandelingen van varkens waaraan dierenartsen van de NVWA deelnamen. Fractievoorzitter Esther Ouwehand: “De beelden komen uit die slachthuizen waarvan je zou verwachten dat de regels het beste worden nageleefd van allemaal, waar dieren terecht komen met een Beter Leven Keurmerk. Maar de beelden zijn om te huilen, en de NVWA treedt niet op en werkt zelfs mee aan de mishandeling. Minister Schouten moet nu hard ingrijpen. Ze heeft al aangegeven dat ze eindelijk de slachtsnelheid omlaag wil brengen, waar de Partij voor de Dieren al jaren voor pleit. Maar om echt iets te kunnen veranderen, moet het aantal dieren dat wordt geslacht in Nederland minstens met de helft teruggebracht en moet de bezem door de NVWA om eindelijk af te komen van de dierenartsen die weigeren om in te grijpen als dieren worden mishandeld.”

Met slachttempo’s van 650 varkens per uur in één slachthuis, 642 miljoen dieren die per jaar in Nederland worden geslacht, en 290 controleurs om dat allemaal in de gaten te houden, is het in de huidige situatie volstrekt onmogelijk om ernstige misstanden te voorkomen. Zeker niet als de controleurs zelf actief meewerken aan de misstanden.