Kiesraad op 6 februari bijeen over benoeming nieuwe leden Europees Parlement
DEN HAAG (PDC) - Op maandag 6 februari aanstaande zal de Kiesraad1 in een openbare zitting de nieuwe Nederlandse leden van het Europees Parlement2 vaststellen. Na brexit, die vanavond definitief is, zal Nederland drie extra zetels in het Europees Parlement krijgen. De vrijgekomen zetels gaan naar de VVD, PVV en Forum voor Democratie (FVD), op basis van de verkiezingsuitslag van 23 mei 2019.
Brexit zorgt ervoor dat de 73 Britse zetels in het Europees Parlement vervallen: 46 daarvan worden achtergehouden voor eventuele nieuwe lidstaten, de overige 27 Britse zetels worden herverdeeld onder de lidstaten. Nederland krijgt daar dus drie van. Deze 27 vrijgekomen zetels gaan naar lidstaten die tot nu toe 'ondervertegenwoordigd' waren in het Europees Parlement.
De eerst aangewezenen voor deze zetels zijn Marcel de Graaff3 (PVV), Bart Groothuis4 (VVD) en Thierry Baudet5 (FVD, voorkeursstemmen). Baudet heeft echter aangegeven zijn zetel niet in te nemen, omdat die functie onverenigbaar6 is met het Tweede Kamerlidmaatschap. Daarom zal zijn zetel naar Dorien Rookmaker7 gaan, die momenteel Eerste Kamerlid is voor de Groep Otten (ex-FVD). Zij zal dan uit de Senaat moeten vertrekken, omdat ook die functie niet verenigbaar is met lidmaatschap van het Europees Parlement.
Na de zitting van de Kiesraad hebben de vastgestelde leden tien dagen bedenktijd. Tevens moet de Tweede Kamer hun geloofsbrieven8 goedkeuren. Daarna kunnen de drie nieuwe leden officieel hun zetel in het Europees Parlement innemen.
Bron: Kiesraad
- 1.De Kiesraad is een adviesorganisatie op het gebied van kiesrecht en verkiezingen in Nederland.
- 2.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 3.Marcel de Graaff (1962) was van 12 februari 2020 tot 16 juli 2024 lid van het Europees Parlement. Hij maakte tot oktober 2022 deel uit van de fractie Identiteit & Democratie. Sinds 20 januari 2022 was dat namens FVD, daarvoor voor de PVV. Eerder was hij Europarlementariër van 1 juli 2014 tot 2 juli 2019. In 2011-2014 was de heer De Graaff Eerste Kamerlid en in 2012-2014 voorzitter van de PVV-Eerste Kamerfractie. Hij was lijsttrekker van de PVV bij de Europese verkiezingen 2014 en in 2019. De heer De Graaff was ICT-consultant. Hij studeerde theologie in Nijmegen.
- 4.Bart Groothuis (1981) is sinds 12 februari 2020 lid van het Europees Parlement namens de VVD. Hij was hoofd van het Bureau Cyber Security van het ministerie van Defensie. Eerder was hij onder meer medewerker van VVD-Tweede Kamerlid Henk Kamp. Als Europarlementariër houdt hij zich bezig met defensie en economische veiligheid.
- 5.Thierry Baudet (1983) is fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD) in de Tweede Kamer. Hij is lid van de Tweede Kamer sinds 23 maart 2017, met een onderbreking van drie maanden in 2025. De rechtsfilosoof Baudet is publicist, journalist en opiniemaker. Hij was oprichter-directeur van Popup University en voorzitter van de denktank Forum voor Democratie en daarna partijvoorzitter. Als eurokritische denker was hij betrokken bij Burgerforum EU en bij de campagne voor een raadgevend referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Van 6 februari tot 29 maart 2023 was hij tevens Statenlid in Noord-Holland.
- 6.Voor zowel leden van de Eerste als Tweede Kamer is het mogelijk om nevenfuncties te hebben naast het Kamerlidmaatschap. Er is echter een groot verschil in hoe dit ingevuld kan worden. Eerste Kamerleden besteden gewoonlijk slechts één dag per week aan de werkzaamheden in de Eerste Kamer. Zij hebben hierdoor voldoende tijd om ernaast een ander beroep uit te oefenen. Het Eerste Kamerlidmaatschap wordt soms zelfs gezien als nevenfunctie naast andere werkzaamheden.
- 7.Dorien Rookmaker (1964) was van 12 februari 2020 tot 16 juli 2024 lid van het Europees Parlement. Sinds 7 december 2021 maakte zij deel uit van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Mevrouw Rookmaker was van 11 juni 2019 tot 11 februari 2020 lid van de Eerste Kamer, na voor FVD te zijn gekozen. In augustus 2019 sloot zij zich aan bij de fractie-Otten. Mevrouw Rookmaker was werkzaam in de verzekeringsbranche, laatstelijk als hoofd niet-financieel risicomanagement bij Nationale Nederlanden. Eerder werkte zij als intercedent en in de bancaire sector. Zij was korte tijd raadslid voor D66 in Groningen. In 2024 was zij lijsttrekker van Meer Directe Democratie.
- 8.Geloofsbrieven zijn stukken waaruit moet blijken dat iemand voldoet aan de wettelijke eisen voor het lidmaatschap van een vertegenwoordigend lichaam (bijvoorbeeld de Tweede Kamer of de gemeenteraad). Met het onderzoek van deze stukken wordt een speciale commissie uit het betreffende lichaam belast. In de Tweede Kamer is dat de commissie voor de geloofsbrieven.