Selectie en prioritering van EU-voorstellen uit het Werkprogramma van de Europese Commissie 2020

1.

Kerngegevens

Officiële titel Selectie en prioritering van EU-voorstellen uit het Werkprogramma van de Europese Commissie 2020
Document­datum 29-01-2020
Publicatie­datum 29-01-2020
Commissie(s) Europese Zaken (EU)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer

DER STATEN-GENERAAL

Aan de vaste en algemene commissies van de Tweede Kamer

vaste commissie voor Europese Zaken

Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Binnenhof la 2513 AA Den Haag

afschrift aan de Voorzitter en de Leden van het Presidium cie.eu@tweedekamer.nl datum 29 januari 2020

betreft Selectie en prioritering van EU-voorstellen uit het Werkprogramma van de Europese Commissie

ons kenmerk 20-EU-B-005

pagina 1/2 bijlagen 1 (ambtelijke notitie)

Geachte collega,

Vandaag heeft de Europese Commissie haar Werkprogramma voor 2020 gepubliceerd. Dit Werkprogramma bevat een lijst van nieuwe EU-initiatieven die nu worden aangekondigd en in de loop van het jaar zullen worden uitgebracht. Deze voorstellen, waarvan een aantal wetgevend van aard, hebben veelal ook gevolgen voor beleid en wetgeving in Nederland.

Vanuit de coördinerende rol van de commissie Europese Zaken maak ik u graag attent op het belang van het Werkprogramma en de betrokkenheid van de Kamer en Kamercommissies hierbij. Ook nodig ik u namens de commissie Europese Zaken graag uit voor een kennisbijeenkomst over dit thema in de Rooksalon op woensdag 18 maart aanstaande van 16.30 tot 18.00 uur.

Belang van vroegtijdige betrokkenheid

Om al in het vroegste stadium zicht, grip en invloed op Europese besluitvorming te hebben, maakt de Tweede Kamer elk jaar een selectie en prioritering van voorstellen uit het Werkprogramma. Daarbij is het mogelijk om bij EU-voorstellen van wetgevende aard het voornemen uit te spreken om een behandelvoorbehoud te plaatsen, een subsidiariteitstoets uit te voeren of een rapporteur aan te wijzen die het dossier op de voet volgt en daarover rapporteert. De geprioriteerde EU-voorstellen zullen na publicatie actief in behandeling genomen in de Kamer, waarbij gebruik gemaakt kan worden van de voornoemde instrumenten.

Deze jaarlijkse prioriteringsexercitie wordt in de eerste plaats uitgevoerd in de Kamercommissies, die een selectie maken van de aangekondigde EU-initiatieven op hun beleidsterrein waaraan ze in het komende jaar bijzondere aandacht willen besteden.

U ontvangt hierbij een ambtelijke notitie voor agendering in de procedurevergadering van uw commissie, waarin het proces nader wordt uitgelegd. Nieuw dit jaar is dat u in overweging wordt gegeven om uit uw commissie een voorbereidingsgroep aan te stellen die een gemotiveerd voorstel voor een selectie en prioritering aan uw commissie doet. De uiteindelijke selectie wordt uiteraard door uw commissie bij meerderheid bepaald.

De EU-specialist van uw commissie kan u nader informeren over de prioriteringsexercitie en u adviseren over het gebruik van de specifieke instrumenten die de Kamer hierbij ten dienste staan.

Kennisbijeenkomst op woensdag 18 maart 2020

Daarnaast organiseert de commissie Europese Zaken op woensdag 18 maart 2020 een kennisbijeenkomst in de Kamer voor alle geïnteresseerde Kamerleden. De Permanent Vertegenwoordiger bij de Europese Unie en enkele andere Nederlanders werkzaam in Brussel zijn hiervoor als gastspreker uitgenodigd. Ook de Nederlandse leden van het Europees Parlement zijn welkom om deze bijeenkomst bij te wonen. Na het plenaire deel in de Rooksalon is een informele voortzetting in de Koffiekamer voorzien.

Tot slot ben ik desgewenst graag bereid om de prioriteringsexercitie en de Kamerbrede kennisbijeenkomst nader toe te lichten in de procedurevergadering van uw commissie.

Met vriendelijke grdet,

Voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken

pagina


 
 
 
 

3.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.