Brief regering; Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad op 27 januari 2020 - Landbouw- en Visserijraad

Deze brief is onder nr. 1223 toegevoegd aan dossier 21501-32 - Landbouw- en Visserijraad i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Landbouw- en Visserijraad; Brief regering; Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad op 27 januari 2020
Document­datum 17-01-2020
Publicatie­datum 21-01-2020
Nummer KST21501321223
Kenmerk 21501-32, nr. 1223
Commissie(s) Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

21 501-32

Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1223

BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 januari 2020

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de agenda van de Landbouw-en Visserijraad die op 27 januari aanstaande plaatsvindt te Brussel. Tot op heden is er geen definitieve agenda beschikbaar. Ik ben voornemens aanwezig te zijn bij deze Raad. Conform toezegging in het AO «Behandel-voorbehoud EU-voorstellen over het nieuwe GLB» van 4 september 2018 (Kamerstuk 34 965, nr. 4), informeer ik uw Kamer tevens over de zaken die aan bod zijn geweest in de Raadswerkgroepen over dit thema.

GEAGENDEERDE ONDERWERPEN OP DE RAAD

Werkprogramma

Presentatie van het voorzitterschap

Tijdens de Raad zal het Kroatische voorzitterschap een presentatie geven over het werkprogramma van het Voorzitterschap voor het komende halfjaar.

Green Deal

Gedachtewisseling

Tijdens de Raad zal er een presentatie van de Commissie zijn over de landbouwaspecten van de Green Deal, gevolgd door een gedachtewisseling.

Op 11 december 2019 heeft de Commissie de mededeling over de Europese Green Deal gepubliceerd, met daarin een eerste routekaart van de belangrijkste beleidsinitiatieven en maatregelen die nodig zijn voor de uitvoering hiervan. De Green Deal heeft onderwerpen die betrekking hebben op behoud van biodiversiteit, klimaatvriendelijke import en handel en dierenwelzijn, allemaal zaken die invloed hebben op het Nederlandse landbouwbeleid. De Green Deal mist echter ook, vanuit

kst-21501-32-1223 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Nederlandse optiek, onderwerpen die van belang zijn, zoals weerbare gewassen en reststromen. Veel onderwerpen zijn nog zeer algemeen toegelicht en behoeven nog een nadere uitwerking. De precieze implicaties voor het GLB zijn bijvoorbeeld niet duidelijk. Tijdens de Raad zal ik kenbaar maken uit te kijken naar een nadere uitwerking hiervan. Uiterlijk begin februari wordt er een BNC-fiche met een appreciatie van de Green Deal naar uw Kamer gestuurd.

Verordeningen overgangsbepalingen GLB

Gedachtewisseling

In vervolg op een eerste gedachtewisseling tijdens de Raad in november jl. biedt het Kroatische voorzitterschap lidstaten de gelegenheid zich opnieuw uit te spreken over het voorstel van de Europese Commissie voor overgangsbepalingen voor het GLB. Op het moment van schrijven is niet duidelijk waar het voorzitterschap de gedachtewisseling specifiek op wil richten. Uw Kamer heeft op 10 december 2019 de kabinetsappreciatie van het voorstel ontvangen (Kamerstuk 28 625, nr. 280). In principe gaat het voorstel uit van een voortzetting van de huidige kaders met de nieuwe middelen van het nog vast te stellen Meerjarig Financieel Kader. De Europese Commissie heeft in de Raadswerkgroep horizontale vraagstukken van december 2019 een aantal technische vragen van lidstaten beantwoord alsook vragen rond de verwachting over de mogelijke lengte van de transitieperiode. De Commissie gaat formeel uit van een overgangsperiode van één jaar, maar velen denken dat dat niet voldoende zal zijn.

In de Raad zal ik het uitgangspunt van een beleidsarme voortzetting van de huidige kaders in de transitieperiode steunen, om te voorkomen dat er twee hervormingen door elkaar heen gaan lopen. Daarbij ga ik ervan uit dat andere lidstaten dat ook zullen doen.

Dit laat overigens onverlet dat ik op nationaal niveau met de provincies en andere betrokkenen wil onderzoeken hoe het beleid in de overgangsperiode binnen de bestaande kaders beter aan de actuele opgaven gekoppeld kan worden. Ik zal uw Kamer daar in de loop van het voorjaar nader over informeren.

INFORMATIE TOEKOMST GLB

Stand van zaken Raadswerkgroepen

Raadswerkgroep Horizontale Vraagstukken

In december is alleen de Raadswerkgroep Horizontale Vraagstukken bijeengekomen. Tijdens de Raadswerkgroep van 5 december jl. is vooral gesproken over indicatoren. Veel lidstaten zijn voorstander van een vereenvoudiging van het indicatorenstelsel zoals dat gepresenteerd is in het Commissievoorstel. De lidstaten dringen aan op een uitgebreide technische discussie hierover. Nederland heeft de oproep voor vereenvoudiging gesteund en zich aangesloten bij de lidstaten die stellen dat er nog eens goed gekeken moet worden naar het indicatorenstelsel. De verwachting is dat deze discussie zal plaatsvinden onder het Kroatische voorzitterschap.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

C.J. Schouten

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 21 501-32, nr. 1223 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.