Amendement Sneller/Bergkamp over een voorhangbepaling - Wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in verband met het creëren van een bevoegdheid voor Onze Minister om een voorgedragen kwaliteitsstandaard vanwege financiële gevolgen niet in het openbaar register op te nemen (financiële toetsing voorgedragen kwaliteitsstandaarden)

Dit amendement i is onder nr. 12 toegevoegd aan wetsvoorstel 35124 - Wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in verband met de financiële toetsing van voorgedragen kwaliteitsstandaarden i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in verband met het creëren van een bevoegdheid voor Onze Minister om een voorgedragen kwaliteitsstandaard vanwege financiële gevolgen niet in het openbaar register op te nemen (financiële toetsing voorgedragen kwaliteitsstandaarden); Amendement; Amendement van de leden Sneller en Bergkamp over een voorhangbepaling
Document­datum 16-01-2020
Publicatie­datum 16-01-2020
Nummer KST3512412
Kenmerk 35124, nr. 12
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 124

Nr. 12

Wijziging van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg in verband met het creëren van een bevoegdheid voor Onze Minister om een voorgedragen kwaliteitsstandaard vanwege financiële gevolgen niet in het openbaar register op te nemen (financiële toetsing voorgedragen kwaliteitsstandaarden)

AMENDEMENT VAN DE LEDEN SNELLER EN BERGKAMP

Ontvangen 16 januari 2020

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel A, tweede onderdeel, wordt aan het voorgestelde negende lid een zin toegevoegd, luidende: De voordracht voor een krachtens dit lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide Kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de Staten-Generaal zich uit kunnen spreken over de ontwerp algemene maatregel van bestuur (AMvB) waarin nadere regels worden gesteld aan de risicocriteria (voorhangprocedure). Een voorhangprocedure is in dit geval logisch en wenselijk. Het onderhavige wetsvoorstel dient te functioneren als noodrem, die zorgt dat grote collectieve zorguitgaven voortaan voldoende democratisch worden gelegitimeerd. Welke kwaliteitsstandaarden onder deze noodrempro-cedure vallen, wordt vastgesteld aan de hand van risicocriteria. Om te zorgen dat niet onbedoeld teveel kwaliteitsstandaarden onder de noodremprocedure vallen, kunnen bij AMvB nadere regels worden gesteld aan deze risicocriteria per AMvB. De risicocriteria en bijbehorende AMvB vormen daarmee een kernelement voor het goed functioneren van onderhavig wetsvoorstel. Het is daarom van belang dat de beide Kamers middels een voorhangprocedure correct worden geïnformeerd en betrokken bij voorgenomen aanpassingen aan de AMvB. Juist bij een wetsvoorstel waar het gaat om democratische controle.

Sneller

Bergkamp

kst-35124-12 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 124, nr. 12


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.