FMS: Politiek café over Irak, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 23 januari 2020 20:00 - 22:00
plaats Utrecht
locatie Muntgebouw Utrecht, Leidseweg 90, 3531 BG UtrechtInschrijving is geopend tot 24 januari 2020 Toon locatie
aanwezigen E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, K.P. (Kati) Piri i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Meld je HIER gratis aan!

Al weken lang woeden er hevige protesten in Irak. Burgers demonstreren tegen corruptie, werkeloosheid en de politiek. Ondanks het aangekondigde aftreden van huidige Premier Adil Abdul-Mahdi lijken de demonstranten vooralsnog niet geneigd te stoppen. De oplopende spanningen na de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider Muhandis op de luchthaven van Bagdad door de Verenigde Staten zullen hoogstwaarschijnlijk grote gevolgen hebben voor Irak en de regio.

Hoe moet het nu verder met het al decennia gekwelde land en wat is de rol van minderheden in het Irak van nu en van de toekomst? Wat kunnen Nederland en de internationale gemeenschap doen?

Onder leiding van Europarlementariër Kati Piri brengen we op donderdag 23 januari verschillende experts, politici, Irakese minderheden en sympathisanten bijeen om bovenstaande vragen te bediscussiëren en beantwoorden.

De avond zal onder meer een update bevatten van de huidige situatie door Goos Hofstee, Research en Training Fellow bij het Clingendael Instituut en een panel discussie hebben bestaande uit vertegenwoordigers van Irakese minderheden. Aan dit panel zullen onder andere Bakhtiar Bahkr (Nederlandse vertegenwoordiger van de Koerdische partij PUK), en Wahhab Hassoo (Yezidien ambassadeur van NL Helpt Yezidis). Larissa Albazi (Assyrische federatie in Nederland) en Dania Al-Obaidi (PvdA-Statenlid in Flevoland) deelnemen.

Meld je HIER gratis aan!


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...