FMS: Politiek café over Irak, Utrecht - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Woensdag 21 oktober 2020
kalender

FMS: Politiek café over Irak, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 23 januari 2020 20:00 - 22:00
plaats Utrecht
locatie Muntgebouw Utrecht, Leidseweg 90, 3531 BG UtrechtInschrijving is geopend tot 24 januari 2020 Toon locatie
aanwezigen E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, K. (Kati) Piri i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Meld je HIER gratis aan!

Al weken lang woeden er hevige protesten in Irak. Burgers demonstreren tegen corruptie, werkeloosheid en de politiek. Ondanks het aangekondigde aftreden van huidige Premier Adil Abdul-Mahdi lijken de demonstranten vooralsnog niet geneigd te stoppen. De oplopende spanningen na de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider Muhandis op de luchthaven van Bagdad door de Verenigde Staten zullen hoogstwaarschijnlijk grote gevolgen hebben voor Irak en de regio.

Hoe moet het nu verder met het al decennia gekwelde land en wat is de rol van minderheden in het Irak van nu en van de toekomst? Wat kunnen Nederland en de internationale gemeenschap doen?

Onder leiding van Europarlementariër Kati Piri brengen we op donderdag 23 januari verschillende experts, politici, Irakese minderheden en sympathisanten bijeen om bovenstaande vragen te bediscussiëren en beantwoorden.

De avond zal onder meer een update bevatten van de huidige situatie door Goos Hofstee, Research en Training Fellow bij het Clingendael Instituut en een panel discussie hebben bestaande uit vertegenwoordigers van Irakese minderheden. Aan dit panel zullen onder andere Bakhtiar Bahkr (Nederlandse vertegenwoordiger van de Koerdische partij PUK), en Wahhab Hassoo (Yezidien ambassadeur van NL Helpt Yezidis). Larissa Albazi (Assyrische federatie in Nederland) en Dania Al-Obaidi (PvdA-Statenlid in Flevoland) deelnemen.

Meld je HIER gratis aan!


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). Politiek leider is sinds 9 december 2016 Lodewijk Asscher i, die Diederik Samsom i in een interne verkiezing versloeg. Asscher is bij de verkiezingen van 2021 opnieuw lijsttrekker.

De PvdA heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 i een verlies geleden van 29 zetels en ging terug van 38 naar negen zetels. De partij heeft acht zetels in de Eerste Kamer i.

2.

Meer over...