Hoogtepunten van de plenaire vergadering: Sacharovprijs, EU Ombudsman, bestuivers - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zaterdag 23 januari 2021
kalender

Hoogtepunten van de plenaire vergadering: Sacharovprijs, EU Ombudsman, bestuivers

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op vrijdag 20 december 2019.

De uitreiking van de 2019 Sacharovprijs, de verkiezing van de EU i Ombudsman en een debat over de afname van bijenpopulaties: dit waren de hoogtepunten van de plenaire vergadering in december.

Access to video: Hoogtepunten plenaire zitting

(Duur van de video:01:05)

De Oeigoerse geleerde en mensenrechtenactivist Ilham Tohti ontving de 2019 Sacharovprijs voor de vrijheid van denken tijdens een plechtige uitreiking op woensdag 18 december. Aangezien Tohti levenslang opgesloten zit in een gevangenis in China wegens separatisme, heeft zijn dochter Jewher Ilham de prijs ontvangen in zijn naam. Europarlementariërs bespraken tijdens een debat de onderdrukking van de Oeigoerse minderheid. Zij eisten de onmiddelijke vrijlating van zowel Tohti als andere Oeigoerse gevangenen, via een resolutie die donderdag aangenomen werd.

Emily O’Reilly i is opnieuw verkozen tot Europese Ombudsman, waarmee ze haar functie verder zet en voor de komende vijf jaar klachten tegen Europese instellingen verder kan onderzoeken. Ze werd opnieuw verkozen door Europarlementsleden tijdens een geheime stemming in Straatsburg op 18 december 2019.

Europarlementsleden uitten hun bezorgdheid over de geloofwaardigheid van het onderzoek van de moord op de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia en over het gebrek aan vooruitgang bij verwante beschuldigingen tijdens een aangenomen resolutie op woensdag.

Europarlementsleden hebben een resolutie aangenomen op woensdag die de Europese Commissie oproept tot nieuwe maatregelen om bijen en andere bestuivers te beschermen.

In een resolutie die werd aangenomen op woensdag, hebben Europarlementsleden hun bezorgdheid geuit over het steeds groeiende aantal aanvallen op lesbische, homoseksuele, biseksuele, transseksuele en interseksuele (LHBTI) mensen in de EU. Dit betreft ook zones “vrij van de LHBTI-ideologie” die werden gecreëerd door duizenden lokale overheden in het Zuidoosten van Polen.

Europarlementariërs willen meer maatregelen die verzekeren dat multinationals eerlijk belastingen betalen. Dinsdag bespraken ze de nood aan modernisering van de regels omtrent bedrijfsbelasting die rekening moeten houden met globalisatie en de digitale revolutie. Als resultaat werd hierover de volgende dag een resolutie aangenomen.

Op woensdagochtend besproken EP-leden samen met de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en de Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de resultaten van de EU-top op 12 en 13 december. Op de agenda van de EU-top stond klimaatverandering, de Europese “Green Deal”, de volgende meerjarenbegroting van de EU en brexit.

Europarlementsleden ondervroegen de Europese Commissie op dinsdag over de plannen om gevallen van misbruik van EU-financiering te onderscheppen. Hierbij werd de mogelijke schade aan de geloofwaardigheid van EU-beleidsplannen aangehaald.

De 10de verjaardag van het Verdrag van Lissabon en het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie werden woensdagochtend gevierd. Het verdrag werd ingevoerd om de EU te hervormen, met bijvoorbeeld een uitbreiding van democratische verantwoording en een betere bescherming van burgerlijke, politieke, economische en sociale rechten.

Meer over de plenaire vergadering

Ontdek het Europees Parlement op sociale media

Productinformatie

REF.: 20191213STO69022