Reactie Raad van Toezicht KNMI op interne evaluatie communicatie afwijking versnellingsmetingen (bijlage bij 33529,nr.708)

1.

Kerngegevens

Officiële titel Reactie Raad van Toezicht KNMI op interne evaluatie communicatie afwijking versnellingsmetingen (bijlage bij 33529,nr.708)
Document­datum 18-12-2019
Publicatie­datum 19-12-2019
Nummer 2019D52791
Kenmerk 33529, nr. 708
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut Ministerie van lnfrasrrucruur en Waterstaat

> Retouradres Postbus 201 3 730 AE De Bilt

KNMI

Aan de heer mr. Ing. J.H. Dronkers Bezoekadres Utrechtseweg 297

Loco Secretaris-generaal Ministerie van IenW 3731 GA De Bilt

Postbus 20901 Postbus 201

2500 EX Den Haag 3730 AE De Bilt T 030-220 69 11

www.knml.nl

Ing Bank NV !BAN NL OS INGB 0705000877 t.n.v. Min. IenM IBI KNMI BIC INGBNL2A

Contactpersoon

Datum 25 juni 2019

Ons kenmerk

Betreft Reactie Raad van Toezicht KNMI op interne evaluatie KNMI-2019/1638

communicatie afwijking versnellingsmetingen Uw kenmerk

Geachte heer Dronkers, Bljlage(n) Eindrapport interne evaluatie

versnellingsmetingen KNMI

De staatssecretaris van IenW heeft de hdKNMI de opdracht gegeven tot het uitvoeren van een interne evaluatie: deze evaluatie moet a) meer inzicht bieden in de oorzaak van de communicatiefout rondom de afwijkende versnellingsmetingen en b) aanknopingspunten opleveren om in de toekomst dergelijke communicatiefouten te voorkomen. De interne evaluatie is inmiddels uitgevoerd en de Raad van Toezicht is gevraagd om hier vanuit haar rol over te adviseren. In deze brief treft u dit advies van de RvT aan. Het rapport is als bijlage bijgevoegd.

Betrokkenheid Raad van Toezicht

Snel nadat op initiatief van de Minister van EZK de Tweede Kamer op 21 februari 2019 is geïnformeerd over de afwijkende versnellingsmetingen, heeft de hdKNMI de RvT op de hoogte gebracht van wat er speelde. Deze alertheid en openheid over een voor het KNMI pijnlijke situatie waardeert de RvT zeer. In de vergadering van de RvT van 3 april jl. is de RvT door het KNMI uitgebreid geïnformeerd over zowel de technische afwijkingen, de wijze waarop tot herstel van data is gekomen als de in gebreke gebleven communicatie en de onrust die dat heeft veroorzaakt. Tevens is toen ook gesproken over mogelijke lessen die te trekken zijn voor de toekomst.

Wetenschappelijke onafhankelijkheid en kwaliteit Dit dossier heeft het KNMI onverwacht en op een vervelende manier geraakt: de in gebreke gebleven communicatie heeft gezorgd voor politiek-bestuurlijke en maatschappelijke onrust. En bovendien twijfel gezaaid over de wetenschappelijke kwaliteit en onafhankelijkheid van het instituut. Dat is voor de RvT een belangrijke reden om aan de hand van de bevindingen van de interne evaluatie te bezien op welke wijze deze twijfel kan worden weggenomen en op welke onderdelen het KNMI zich kan verbeteren om de kans op dergelijke commotie en twijfel in de toekomst te voorkomen.

Pagina 1 van 2

Advies interne evaluatie

De RvT herkent de bevindingen en de conclusies zoals deze zijn opgenomen in het evaluatierapport, en in grote lijnen sluiten deze aan bij het gesprek dat de RvT hier zelf over heeft gevoerd op 3 april jl. De RvT merkt daarbij het volgende op: Dat het KNMI ervoor gekozen heeft om eerst het technische probleem te

onderzoeken alvorens daarover te communiceren, vindt de RvT geen

onlogische keuze. Het staat buiten kijf dat nadat de afwijking hersteld was,

het KNMI hierover wel had moeten communiceren. Dat had veel onrust

voorkomen.

  •  
    De RvT is van mening dat de keuze van het KNMI om openheid van zaken te

    geven over de ontstane situatie rond 22 februari jl., aangeven dat het om een

    menselijke fout ging en daarvoor excuses voor aanbieden, een eerlijke en

    verstandige is geweest.

  •  
    De RvT kan zich vinden in de aanbevelingen in het rapport, met name door

    deze in samenhang te beschouwen en op te pakken. Het borgen van interne en externe communicatieprocessen met stakeholders, en de versterking van de politiek-bestuurlijke gevoeligheid zijn hier centrale aspecten.

  •  
    De RvT adviseert de hdKNMI dan ook aan om met de aanbevelingen aan de

    slag te gaan. Omdat een deel van de aanbeve l ingen niet van vandaag op morgen is gerealiseerd, zoals versterking van de politiek-bestuurlijke sensitiviteit.

De RvT zal de uitwerkingen van de aanbevelingen monitoren, nu en in de komende jaren.

Met vriendelijke groete

Namens de Raad v�n Toezi

Drs. Ferd. J.M. Crone, voorzitter

Pagina 2 van 2


3.

Hoofddocument

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.