Publieke intellectuelen: Karl Popper, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 15 december 2019 15:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen A. (Bram) van Ojik i e.a.
organisatie De Balie i

Het totalitarisme ligt altijd op de loer. Hoe kan de open samenleving behouden en de democratie beschermd worden? Het waren de grote vragen waar Karl Popper zich mee bezig hield. Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema en Tweede Kamerlid Bram van Ojik gaan in gesprek over wat de ideeën van Popper betekenen voor het maken van beleid en het inrichten van de democratie.

Geschiedenis kent geen wetmatigheden. Maar als de uitkomst van beleid ongewis is, hoe maak je het dan? Popper hecht aan kritische reflectie en zelfcorrectie, een plan moet altijd bijgesteld kunnen worden als de uitkomsten niet de gewenste zijn. In hoeverre is dit het geval in onze huidige samenleving en de politiek?

In 1945 verscheen Poppers De open samenleving en haar vijanden. In tijden van totalitarisme en oorlog, reflecteerde Popper op de dreigingen voor een open samenleving, de noodzaak van kritische burgers en de betekenis van de geschiedenis. Dit resulteerde in een van de grote politiek-filosofische werken van de twintigste eeuw.


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...