Versterk samenwerking met Britse universiteiten die weg uit Brexit zoeken

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op woensdag 11 december 2019.

D66 wil met het oog op een aanstaande Brexit de samenwerking met Britse universiteiten versterken. Een betere samenwerking met Britse universiteiten biedt nieuwe kansen voor zowel Britse als Nederlandse wetenschappers en studenten.

Door nauwe samenwerkingsverbanden kunnen wetenschappers van elkaar leren en krijgen studenten meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld een uitwisseling. D66 wil ook dat het voor toponderzoekers die toch al vertrekken uit het Verenigd Koninkrijk aantrekkelijker wordt om in ons land te komen werken.

Kamerlid Jan Paternotte: ‘De Britse wetenschap staat onder grote druk door de aanstaande Brexit. Veel wetenschappers vertrekken naar andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk. Ook voor Nederland liggen hier kansen. Door wetenschappers te helpen zich te vestigen in ons land kunnen we onze wetenschap naar een nog hoger niveau tillen.’

Vandaag presenteert Jan Paternotte zijn pleidooi om de banden met Britse universiteiten stevig aan te halen en wetenschappers die een exit uit Brexit zoeken welkom te heten.

Hulp bij overgang

De Britse wetenschap staat al eeuwen aan de Europese top, maar heeft het door de aanstaande Brexit moeilijk. Onderzoekers uit heel Europa verlaten het Verenigd Koninkrijk. Nederlandse wetenschappers werken vaak samen met de Britten. Daardoor worden ook academici in Nederland geraakt door de Brexit. ‘In belangrijke onderzoeksvelden als computer science en data science hebben we een chronisch tekort aan onderzoekers. Daarom moeten we academici die toch al vertrekken uit het Verenigd Koninkrijk helpen met hun komst naar Nederland. Dit kan bijvoorbeeld door te helpen met het zoeken naar woning of een school voor de kinderen’, aldus Paternotte.

Task force

Nederland moet de bescheidenheid van zich afschudden en zich in de etalage zetten als geweldig land om wetenschap te bedrijven. Een task force in Londen moet Britse onderzoekers enthousiasmeren, ondersteunen bij een eventuele overgang naar Nederland en samenwerkingen tussen Nederlandse en Britse universiteiten bevorderen.

Lees hier het voorstel van Jan Paternotte.