Meer nodig om bouw weer op gang te krijgen

Met dank overgenomen van L.F. (Lodewijk) Asscher i, W.J. (William) Moorlag i, gepubliceerd op donderdag 5 december 2019.

Meer nodig om bouw weer op gang te krijgen

Een van de mooiste momenten die er zijn: als je de sleutel krijgt voor een huis waar je van droomt en waar je lang op gewacht hebt. Maar voor steeds meer mensen wordt dat al maar lastiger. De wachtlijsten voor betaalbare woningen groeien. En de bouw ligt nu ook nog bijna stil door de stikstofproblematiek.

Er moet meer gebouwd worden.

Sommige jongeren wonen gedwongen tot hun 30ste bij hun ouders op zolder. Oudere mensen willen graag verhuizen naar een passende huis, maar kunnen niets vinden. Er moet meer gebouwd worden. Dat er teveel stikstof wordt uitgestoten is al heel lang bekend. Maar het kabinet heeft de waarschuwingen genegeerd, net zolang totdat de bouw van nieuwe woningen stil kwam te liggen.

De noodwet stikstof die vandaag in stemming kwam in de Tweede Kamer laat in het midden of woningbouw wel prioriteit krijgt boven bijvoorbeeld wegenbouw. Dat moet echt anders. Wij willen dat er allereerst betaalbare huizen worden gebouwd. Daar moet het kabinet ook meer geld voor uittrekken.

Wij willen dat er allereerst betaalbare huizen worden gebouwd.

Daarnaast staat onze natuur onder druk. Heide en zandgronden, bossen en duingebieden waar velen van ons in onze vrije tijd van genieten dreigen te verpieteren. Er moet meer geld voor bescherming en herstel van onze natuur worden uitgetrokken.

Voor een echte aanpak zal het kabinet andere keuzes moeten maken.

Nederland is een klein land met veel inwoners en maar weinig natuurgebieden. We moeten spaarzaam zijn op onze natuur. En er moet zo snel mogelijk weer gebouwd worden, in de eerste plaats voor al die mensen die nu op een wachtlijst staan. De spoedwet stikstof biedt hiervoor geen zekerheid en om die reden hebben wij tegen gestemd. Voor een echte aanpak van de stikstofcrisis zal het kabinet andere keuzes moeten gaan maken.