Verslag - Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord)

Dit verslag is onder nr. D toegevoegd aan wetsvoorstel 35304 - Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord); Verslag
Document­datum 05-12-2019
Publicatie­datum 05-12-2019
Nummer KST35304D
Kenmerk 35304, nr. D
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Eerste Kamer der Staten-Generaal

2020

Vergaderjaar 2019-

35 304

Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Wet fiscale maatregelen Klimaatakkoord)

VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR FINANCIËN1

Vastgesteld 5 december 2019

De memorie van antwoord geeft de commissie aanleiding tot het maken van de volgende nadere opmerkingen en het stellen van de volgende nadere vragen.

  • 1. 
    Inleiding

De leden van de fractie van de VVD hebben met belangstelling kennisgenomen van het de memorie van antwoord2. Graag stellen zij de volgende nadere vragen.

De leden van de fractie van het CDA hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel en de memorie van antwoord. Deze leden hebben een aantal nadere opmerkingen en vragen.

  • 2. 
    Klimaatakkoord - Gebouwde omgeving

Opslag Duurzame Energie

De leden van de fractie van het CDA hebben alarmerende geluiden bereikt over de gevolgen van het onderdeel Opslag Duurzame Energie (ODE) voor onder andere bedrijven in de glastuinbouw, de voedselverwer-kende industrie, papier en chemie. Zij verzoeken de regering nadrukkelijk om nogmaals te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om deze extreme lastenstijging te verminderen en deze wellicht over een bredere groep bedrijven die ODE betalen te verdelen. In dit verband verwijzen deze leden ook naar een brief van VNO-NCW aan de Tweede Kamer van 7 november 2019.

1    Samenstelling: Essers (CDA), Koffeman (PvdD), Backer (D66), Ester (CU), Faber-van de Klashorst (PVV), Van Apeldoorn (SP), Sent (PvdA), Van Strien (PVV), Jorritsma-Lebbink (VVD), N.J.J. van Kesteren (CDA), Schalk (SGP), Van Rooijen (50PLUS), Wever (VVD), Van Ballekom (VVD), Crone (PvdA), Frentrop (FVD), (voorzitter), Geerdink (VVD), Gerbrandy (OSF), Van Huffelen (D66), Karimi (GL), (ondervoorzitter), Van der Linden (FVD), Otten (Fractie-Otten), Rietkerk (CDA), Rosenmöller (GL), Vendrik (GL) en Van Wely (FVD).

2    Kamerstukken II, 2019-2020, 35 304, C.

kst-35304-D ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

  • 3. 
    Urgenda

Buitenlands afval in de heffing van afvalstoffenbelasting betrekken

Kan de regering ingaan op de effecten van het betrekken van buitenlands afval in de heffing van afvalstoffenbelasting op de methaanemissies, het banenverlies in Nederland en de effecten op duurzame energie als er in Nederland uit het restafval minder duurzame energie zoals elektriciteit en stadswarmte wordt omgezet, zo vragen de leden van de VVD-fractie.

De leden van de commissie zien de beantwoording van voorgaande vragen met belangstelling tegemoet. Zij verzoeken de regering de nota naar aanleiding van het verslag uiterlijk vrijdag 6 december 2019 aan de Eerste Kamer toe te zenden. Onder voorbehoud van tijdige beantwoording achten zij de wetsvoorstellen gereed voor plenaire behandeling op 9 en 10 december 2019.

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën,

Frentrop

De griffier van de vaste commissie voor Financiën,

Van Dooren

Eerste Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 304, D 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.