Milieucommissie Europarlement eist betere natuurbescherming

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 3 december 2019.

GroenLinks is tevreden met de maatregelen die de Milieucommissie van het Europees Parlement wil nemen om de natuur beter te beschermen. Dit werd besloten met oog op de VN-biodiversiteitstop volgend jaar in China. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “De Milieucommissie hamert erop dat de EU niet met lege handen mag afreizen naar China. Er moeten concrete Europese maatregelen komen, zoals uitbreiding van beschermde natuurgebieden in de EU.”

Eickhout: “In oktober 2020 vindt de VN-biodiversiteitstop plaats in Beijing. Deze bijeenkomst moet het ‘Parijs-moment’ voor de natuur worden, met een wereldwijd natuurakkoord. De Milieucommissie wil bindende internationale afspraken zien in China om de dramatische achteruitgang in biodiversiteit en ecosystemen te keren. Om dat gedaan te krijgen, zal de EU zijn huiswerk op orde moeten hebben.”

De Milieucommissie wil verschillende Europese maatregelen zien, zoals:

  • uitbreiding van Europese natuurgebieden op land en zee;
  • bindende doelstellingen om vervallen landschappen te herstellen;
  • bindende doelstelling om pesticidengebruik terug te dringen;
  • tien procent van de EU-begroting inzetten voor natuur;
  • maatregelen om de schade die ons consumptiepatroon veroorzaakt aan te pakken.

In januari 2020 stemt het voltallige Europees Parlement over maatregelen. Eickhout: “Het is nog geen gelopen race. Met name onder de christendemocraten is er verzet tegen de voorstellen rond de EU-begroting en het terugdringen van bestrijdingsmiddelen."