Pak het concurrentiebeding aan - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zaterdag 26 september 2020
kalender

Pak het concurrentiebeding aan

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op woensdag 27 november 2019.

Duizenden mensen hebben een concurrentiebeding in hun contract. Hiermee kan je niet zomaar overstappen naar ander werk. D66 Kamerlid Steven van Weyenberg: “De wildgroei van concurrentiebedingen moet stoppen. Het is zeker bij flexcontracten een belemmering voor je kansen op het carrière-pad. Daarom willen wij concurrentiebedingen alleen bij vaste contracten. Daarbij moet er een vergoeding tegenover staan, zoals in andere landen.”

Te veel en onnodig

Concurrentiebedingen belemmeren werknemers in hun keuze om een nieuwe stap te zetten bij een andere werkgever of om voor zichzelf te beginnen. D66 en PvdA vinden dat het concurrentiebeding te veel en onnodig wordt ingezet. Zij pleiten ervoor om het concurrentiebeding aan te pakken, zodat werknemers de vrijheid krijgen om zelf keuzes te maken waar zij gaan werken.

Vaste contracten

D66 en PvdA willen dat het concurrentiebeding bij tijdelijke contracten wordt verboden. Voor contracten voor onbepaalde tijd is een concurrentiebeding alleen mogelijk is als er een minimale vergoeding tegenover staat en er duidelijke en redelijke voorwaarden aan worden gesteld.