GroenLinks en SP: GTST en Big Brother ook digitaal erfgoed - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 2 juli 2020
kalender

GroenLinks en SP: GTST en Big Brother ook digitaal erfgoed

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op zondag 24 november 2019.

Volgens GroenLinks en SP is het de hoogste tijd dat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid het takenpakket gaat uitbreiden. Ook bepalende producties van de commerciële, regionale en lokale omroepen moeten deel gaan uitmaken van de collectie van Beeld en Geluid. Beide partijen doen dit voorstel bij de behandeling van de mediabegroting aanstaande maandag.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum is het archief van onze audiovisuele programma’s. Het draagt zorg voor de verzameling, conservering en interpretatie van Nederlands audiovisueel erfgoed. Tot nu toe besteedt Beeld en Geluid alleen aandacht aan producties van de publieke omroep. Dat is te beperkt, vinden SP en GroenLinks.

Nationaal geheugen

SP-Kamerlid Peter Kwint: ‘Beeld en Geluid is fantastisch. Maar als je echt de hoeder van media-erfgoed wilt zijn, dan moet er verder gekeken worden dan alleen naar Nederland 1, 2 en 3. Barend en Van Dorp hebben interviews gedaan die in het geheugen van een generatie staan gekerfd en het eerste seizoen van Big Brother ging de hele wereld over. Dat soort zaken mogen niet ontbreken in een overzicht van ons media-erfgoed.’

Brede waardering

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld: ‘Nederlandse audiovisuele producties zijn vaak van hoge kwaliteit, ongeacht waar ze zijn geproduceerd. Ze maken deel uit van onze samenleving en identiteit. Daarom is het belangrijk dat we ons archief niet beperken tot alleen producties van de publieke omroep. Door ook andere producties in Beeld en Geluid te archiveren, tonen we onze brede waardering.”