Ban op vervuilend plastic in vuurwerk - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 14 augustus 2020
kalender

Ban op vervuilend plastic in vuurwerk

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 21 november 2019.

GroenLinks roept de Tweede Kamer op om vuurwerksoorten die bijdragen aan plastic zwerfafval in de ban te doen. De zogenaamde ‘knetterbal’ is een voorbeeld van vuurwerk dat zorgt voor plastic afval. Het mag het hele jaar door verkocht worden aan mensen van 12 jaar of ouder.

GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger: ‘Ongelofelijk veel mensen storen zich aan de grote hoeveelheid plastic die overal rondzwerft. Terecht, want het is slecht voor mens en natuur. Dit soort vuurwerk kan echt niet meer in deze tijd.’

In Europa worden maatregelen voorbereid om de plastic vervuiling door wegwerproducten te verminderen. Het gaat dan om producten als het plastic wattenstaafje of plastic bestek. GroenLinks wil dat ook Nederland bijdraagt aan een snelle vermindering van plastic afval.

Zwerfafvalrapers hebben op initiatief van de Zwerfinator dit jaar al meer dan 19.000 stuks plastic-scherven en plastic-restanten van dit type knalvuurwerk vastgelegd op straat en in de natuur. Omdat de knetterbal het hele jaar verkrijgbaar is, worden de resten ook het hele jaar door gevonden. Samen met de Plastic Soup Surfer zijn zij de campagne Operatie Knetterbal gestart, om aandacht te vragen voor deze vorm van vervuiling.