Pensioenkortingen van tafel is goed nieuws voor jong en oud - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 13 augustus 2020
kalender

Pensioenkortingen van tafel is goed nieuws voor jong en oud

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 19 november 2019.

Het kabinet gaat zorgen dat de meeste pensioenfondsen voorlopig niet hoeven te korten. Dat betekent dat pensioengerechtigden niet hoeven te vrezen dat hun uitkering op korte termijn wordt gekort. En dat de premies die jongeren moeten betalen de komende tijd niet hoeven te stijgen. Dit besluit van Minister Koolmees geeft rust en ruimte om de komende tijd het pensioenakkoord op een goede manier uit te werken.

“Een goede zet van de minister om de kortingen van tafel te halen. Hierdoor kunnen sociale partners onderhandelen zonder mes op de keel. Dat geeft rust aan alle partijen die onderdeel uitmaken van het akkoord om verder aan de slag te gaan met de uitwerking ervan”, zegt Paul Smeulders.

Het kabinet gaat kortingen voorkomen door pensioenfondsen een jaar langer de tijd te geven om aan de benodigde dekkingsgraad te voldoen. Dit is in lijn met de initiatiefwet die GroenLinks eerder indiende met 50 Plus om tijdelijk onnodige kortingen te voorkomen.

Veel pensioenfondsen staan er slecht voor, waardoor kortingen dreigden. GroenLinks en PvdA riepen de minister vorige week op om dit te voorkomen. “Met deze stap geeft de Minister gehoor aan onze oproep. De ingreep van het kabinet kan niet voorkomen dat nergens kortingen gaan vallen, maar het overgrote deel ervan is nu van tafel. De stuurgroep die aan de slag is met de uitwerking van het akkoord, heeft daarmee het vertrouwen om verder te gaan."

Nieuw stelsel: sociaal en eerlijk voor jong en oud

In 2022 moet er een nieuw pensioenstelsel komen, omdat in ons huidige pensioenstelsel een paar grote problemen zitten: mensen met een zwaar beroep halen niet gezond de eindstreep. En steeds minder jongeren bouwen pensioen op, waardoor in de toekomst grote problemen kunnen ontstaan.

Smeulders: “Daarom is het goed dat er een nieuw stelsel komt dat sociaal en eerlijk is, voor zowel jong als oud. Het is mooi dat het na vele jaren lukte om daar samen de schouders onder te zetten en de contouren van dit nieuwe stelsel vast te leggen in een pensioenakkoord.”