GroenLinks wil Nationaal Coördinator Tegengaan Ondermijning - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 2 juli 2020
kalender

GroenLinks wil Nationaal Coördinator Tegengaan Ondermijning

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 19 november 2019.

Er moet een Nationaal Coördinator Tegengaan Ondermijning komen. Dit stelt GroenLinks in aanloop naar het debat over de justitiebegroting in de Tweede Kamer. Instanties werken te vaak langs elkaar heen in hun pogingen ondermijning aan te pakken. De Nationaal Coördinator Tegengaan Ondermijning zou niet alleen gemeenten en inlichtingen- en opsporingsdiensten met elkaar moeten verbinden, maar ook wijkteams, woningcorporaties en jeugdzorg.

Een gecoördineerde aanpak is van groot belang zegt Niels van den Berge, GroenLinks-Tweede Kamerlid: “De zware criminelen zijn nu vogelvrij. De versnipperde inzet leidt tot een waterbedeffect: criminelen die in de ene regio worden tegengewerkt, verplaatsen hun activiteiten gemakkelijk naar een andere. Alleen door samen te werken ontstaat een goed beeld van deze criminele netwerken en kunnen we niet alleen de handlangers maar juist de zware misdadigers oppakken.”

De Nationaal Coördinator moet zogenaamde dreigingsanalyses ondermijning maken waardoor in kaart wordt gebracht hoe groot het probleem is in verschillende regio’s, vindt GroenLinks. Daarnaast kan de Nationaal Coördinator stimuleren dat er meerjarig beleid wordt gevoerd. “Het kabinet zegt dat ondermijning een topprioriteit is, maar vooralsnog zien we vooral incidenteel strooigoed. Ondermijning tegengaan is een kwestie van de lange adem, er is nu te veel jojobeleid”, aldus Van den Berge.

De Nationaal Coördinator moet er daarnaast voor zorgen dat voldoende wordt ingezet op het voorkomen van criminaliteit. Daarvoor is contact met bijvoorbeeld woningcorporaties en jeugdzorg van belang. Zo kunnen jonge criminelen al in een vroeg stadium worden geïdentificeerd en kan perspectief worden geboden. “Alle deskundigen zeggen in koor: de politiek gaat te veel uit van een stok, niet van een wortel. Je moet een strategie uitzetten van aanpakken én perspectief bieden, en dat begint in de wijk.”

Bij ondermijning is er sprake van zware georganiseerde criminaliteit en vermenging van boven- en onderwereld. Deze criminaliteit kan op het gebied van drugs liggen, maar ook op terreinen als mensenhandel en het witwassen van geld via voetbalclubs, brievenbusfirma’s en kamerplantkantoren. GroenLinks vraagt met het voorstel voor de Nationaal Coördinator om een totaalaanpak.